czwartek, 31 marca 2011

Krem z Zielonego Groszku

Sycąca zupa z dodatkiem pestek dyni i pasty olivkowej. Nie jest pracochłonna, kwestia tylko podgotowania składników i ich zmiksowania i voilà mamy pyszną zupę :) 

Składniki na 3 porcje:
- 250 g mrożonego zielonego groszku
- 3 ziemniaki
- 1 l wody 
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- garść pestek dyni
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Zagotować wodę w garnku, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i pokrojone ziemniaki w kostkę. Gotować przez ok 10 minut po czym dodać zielony groszek i całość gotować 7 minut, dodać oliwę oraz doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni uprażyć pestki dyni. Łyżeczką wybrać z zupy liście laurowe i ziele angielskie. Zupę zmiksować w blenderze. Podawać oproszoną pestkami dyni.
* Moja wersja jest z dodatkiem 1 łyżeczki pasty z czarnych olivek (przepis na blogu)

Smacznego :)

środa, 30 marca 2011

Pasta z czarnych olivek z bazylią

Coś na wzór tapenady, u mnie w nieco zmodyfikowanej wersji bo  z dodatkiem świeżej bazylii. Pasta idealna do kanapek, makaronów oraz drobiu.


Składniki: 
- 200 gr czarnych oliwek 
- 2 ząbki czosnku
- garść liści bazylii 
- sól gruboziarnista 
- łyżeczka soku z cytryny 
- 5 łyżek oliwy z oliwek 


Wszystkie składniki należy zmiksować ze sobą w blenderze. Przechowywać można w zakręconym słoiczku do 2 tygodni. 

wtorek, 29 marca 2011

Spaghetti bolognese z czarnymi oliwkami

Banalne danie, ale bardzo smaczne :)

Składniki na 2-3 porcje
- 50 dag mielonego mięsa (ja użyłam z łopatki)
- makaron spaghetti ok 40 dag
- pomidory w puszce
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- garść liści bazylii
- czarne oliwki
- sól, pieprz, oliwa z oliwek, oregano

Makaron ugotować w osolonej wodzie z łyżka oliwy na al dente. W między czasie na patelni rozgrzać oliwę (ok 2 łyżki) i podsmażyć mięso z cebulą. Po 7 minutach dodać pomidory z puszki i koncentrat. Pomidory rozmiażdżyć. Dodać sól ,pieprz i wyciśnięte ząbki czosnku do smaku. Całość dusić przez ok 10 minut.  Na sam koniec dodać oliwki i posiekane listki bazylii. Makaron wyłożyć na talerz, nałożyć mięso z sosem i oprószyć suszonym oregano.

No to Smacznego :)

czwartek, 24 marca 2011

Śniadanie II: Sałatka z avokado i mozzarella

Śniadanie zainspirowane przepisem z kwestii smaku. Podstawę do tej sałatki stanowi sałata lodowa i awokado, które uchodzi za afrodyzjak bywa nazywane owocem maślanym. Jak dla mnie jest nijakie w smaku i wymaga jakiegoś bardziej wyrazistego akcentu smakowego ( tutaj w postaci sosu z oliwy i soku z pomarańczy). Co ciekawe awokado prawie nie zawiera cukrów, za to obfituje w łatwo przyswajalny przez organizm tłuszcz ok. 30% ktory poprawia kondycje naszych włosów i skóry.

A jak w sklepie wybrać to najlepsze awokado??
Należy wziąść je do ręki i przycisnąć nie zamocno palcem na środkową część owocu, jeżeli będzie się lekko poddawał owoc oporu palcu znaczy, że jest dojrzałe. Jeżeli zaś będzie surowe miąższ będzie twardy wówczas jeżeli już takie kupimy należy w domu odstawić je w ciepłe miejsce na 2-3 dni owinięte w papier.
Awokado nie toleruje wysokich temperatur- gotowane lub pieczone nabiera gorzkiego smaku.

Składniki na 1 porcje:
-połówka awokado
- 3 liście sałaty lodowej
- 2 plasterki mozzarelli
- łyżka kiełków lucerny
- pieprz kolorowy

Sos:
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta oregano

Liście sałaty ułożyć na talerzu, awokado pokroić na plasterki, a mozzarelle na paski. Awokado ułożyć z mozzerella na liściach sałaty na przemiennie. Posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Polać całość sosem i posypać kiełkami. Podawać ze świeżą bagietką. Smacznego :)












sobota, 19 marca 2011

Śniadanie: puszysty omlet z zielonym groszkiem

Pierwsze śniadanie na blogu. Przepis jest moją interpretacją omleta, powinien być puszysty i lekki. Można podawać na słodko z dżemem, masłem czekoladowym, cukrem pudrem bądź na słono...i tutaj to już tylko kwestia na jaki dodatek mamy ochotę. A sekretem puszystego omleta jest ubita piana z białek :)

Składniki na 2 omlety:

- 3 jajka
- 200 ml mleka
- pół szklanki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 garści zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
- zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku

Ugotować groszek ok. 5 min. Oddzielić białka od żółtek. Ubić piane z białek. Do miski z żółtkami dodać mąkę, bułkę tartą, przyprawy, połowę mleka i wymieszać całość mikserem. Dodać pianę z białek, ponownie wymieszać mikserem. Dodać pozostałą część mleka i wymieszać. Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencje, ale gęstszą niż np. na ciasto naleśnikowe. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki. Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła i dodać trochę oliwy (przez co masło nie będzie się spalać). Na rozgrzany tłuszcz wlać połowę przygotowanego ciasta i rozsypać na powierzchni zielony groszek. Obsmażać z dwóch stron na złocisty kolor. 


wtorek, 15 marca 2011

Bomba Witaminowa

Postanowiłam na tydzień zrezygnować z mięsa, ryżu, makaronów i ziemniaków generalnie węglowodanów na rzecz świeżych owoców i warzywy by zgubić z 2 kg na wiosnę ;) Dziś był pierwszy dzień: na śniadanie świeży ananas z jogurtem, na obiad barszcz ukraiński, a na kolacje surówka, której zamieszczam tutaj przepis. Sama nie wiem co wyjdzie z tego wielkiego tygodniowego wyrzeczenia....... bo uwielbiam jeść :D Właściwie to jest moja pierwsza w życiu dieta hmmm no zobaczymy co z tego wyjdzie ;)


Składniki: 
- 1/3 sałaty lodowej
- 3 plasterki świeżego ananasa
- garść kiełków fasoli mung
- mozzarella
- 1/4 czerwonej papryki

Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Fit Up knorra do sałatek (łyżeczka)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- łyżka natki pietruszki
- 2 łyżeczki mleczka kokosowego

Sałatę porwać do miski, wrzucić kiełki, ananasa pokrojonego w kostkę, paprykę pokrojoną w cienkie paski i kawałki mozzarelli. Składniki na dressing wymieszać w kubeczku i polać surówkę.
* w dressingu powinna się znaleźć jeszcze 1 łyżeczka miodu no ale nie miałam

Smacznego :)

















piątek, 11 marca 2011

Vietnamska Sałatka wg Przepisu Nigelli Lawson

Składniki:
- 250 g krewetek koktailowych
- zielony groszek (mrożony lub świeży)
- 200 g makaronu sojowego
- kiełki np. brokułowe

Dressing:
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sosu sojowego

Żeby zrobić dressing, wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. W szczelnie zamkniętym naczyniu dressing może stać w lodówce przynajmniej tydzień.

Marynuj krewetki w ½  dressingu wietnamskiego. W międzyczasie przygotować makaron wg. Instrukcji na opakowaniu. Ugotować groszek, opłukać kiełki.

W dużej misce zmieszaj krewetki, makaron, groszek i kiełki. Polej 2 łyżkami (lub więcj-wg. uznania) stołowymi wietnamskiego dressingu.

wtorek, 1 marca 2011

Pizza

Było to moje drugie podejście do pizzy. Pierwsza na którą zaprosiłam koleżankę okazała się średnia min. przez ciasto, które było "zbyt chrupiące"  i to za sprawą braku drożdży. Dzisiejsza pizza nie chwaląc się wyszła wyśmienita i w mgnieniu oka zniknęła z piekarnika ;P Tym razem zrobiłam jak należy i dodałam drożdże do ciasta. Ehhh szkoda, że już nic nie zostało....
Składniki na ciasto:
- 15 gram drożdży
- 250 gram mąki
- 100 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy z oliwek
 Dodatki
- czarne oliwki
- salami
- pieczarki
- ser edamski
- mozzarella
- oregano

Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wlać wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na 1  godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie zetrzeć na tarce żółty ser, podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Rozgrzać piekarnik do 200 st. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, rozprowadzić sos pomidorowy bądź keczup na cieście. Rozłożyć pieczarki, oliwki, salami i obsypać żółtym serem. Na wierzch rozłożyć rozdartą w dłoniach mozzarelle i na koniec posypać oregano. Pizze piec na środkowym poziomie przez 10 min


*Wyrośnięte ciasto można podzielić na 2 części i zrobić z nich dwie małe pizze, zaś całe ciasto wystarczy nam na całą blachę.