wtorek, 1 marca 2011

Pizza

Było to moje drugie podejście do pizzy. Pierwsza na którą zaprosiłam koleżankę okazała się średnia min. przez ciasto, które było "zbyt chrupiące"  i to za sprawą braku drożdży. Dzisiejsza pizza nie chwaląc się wyszła wyśmienita i w mgnieniu oka zniknęła z piekarnika ;P Tym razem zrobiłam jak należy i dodałam drożdże do ciasta. Ehhh szkoda, że już nic nie zostało....
Składniki na ciasto:
- 15 gram drożdży
- 250 gram mąki
- 100 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy z oliwek
 Dodatki
- czarne oliwki
- salami
- pieczarki
- ser edamski
- mozzarella
- oregano

Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wlać wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na 1  godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie zetrzeć na tarce żółty ser, podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Rozgrzać piekarnik do 200 st. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, rozprowadzić sos pomidorowy bądź keczup na cieście. Rozłożyć pieczarki, oliwki, salami i obsypać żółtym serem. Na wierzch rozłożyć rozdartą w dłoniach mozzarelle i na koniec posypać oregano. Pizze piec na środkowym poziomie przez 10 min


*Wyrośnięte ciasto można podzielić na 2 części i zrobić z nich dwie małe pizze, zaś całe ciasto wystarczy nam na całą blachę.







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz