niedziela, 20 lutego 2011

Croque Monsieur

 "Chrupiący pan" to szybka francuska przystawka. Idealne na śniadanie bądź kolacje, łatwe w przygotowaniu i sycące. Przepis na chrupiącego pana zrodził się w 1910 roku w jednej z paryskich kafejek. Jest też druga wersja Croque madame czyli  "chrupiąca pani" gdzie na wierzch kładzie się sadzone jajo. Najczęściej zajadają się tym studenciaki ;)


Składniki dla 2 osób:
- 4 kromki pieczywa (najlepiej tostowego)
- 2 plastry szynki
- starty żółty ser
- pół szklanki mleka 3,2 %
- świeżo zmielony pieprz

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski z serem wlać mleko i wymieszać (musi to być dość zwarta papka). Na blaszce rozłożyć 2 kromki i rozprowadzić po łyżce sera wymieszanego z mlekiem, posypać pieprzem i położyć po plasterku szynki, następnie na szynkę rozłożyć łyżkę sera i przykryć kromkami. Na wierzch rozprowadzić pozostałą część sera z mlekiem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do momentu aż ser się rozpuści.

Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz