wtorek, 8 lutego 2011

Casserole Po Hiszpańsku z Udek w Czerwonym Winie


Czyli danie jedno garnkowe.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- połowa puszki czerwonej fasoli
- pomidory koktailowe
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku 
- 100 ml czerwonego półwytrawnego wina
- 100 ml wody
- sól, pieprz, 3 liście laurowe, czerwona papryka w proszku (łyżka), rozmaryn
- 1 łyżeczka cukru

W garnku na małej ilości oliwy podsmażyć cebulę pokrojona w kostkę. Dodać cukier i podsmażać do momentu aż się skarmelizuje. Wrzucić udka, liście laurowe i zalać wodą. Przykryć i dusić przez 10min. Dodać koncentrat pomidorowy, starte ząbki czosnku, wino i przyprawy. Po 15 min. dodać fasolę i pomidorki przekrojone na połówki-dusić na małym ogniu 7 min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz