piątek, 11 marca 2011

Vietnamska Sałatka wg Przepisu Nigelli Lawson

Składniki:
- 250 g krewetek koktailowych
- zielony groszek (mrożony lub świeży)
- 200 g makaronu sojowego
- kiełki np. brokułowe

Dressing:
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sosu sojowego

Żeby zrobić dressing, wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. W szczelnie zamkniętym naczyniu dressing może stać w lodówce przynajmniej tydzień.

Marynuj krewetki w ½  dressingu wietnamskiego. W międzyczasie przygotować makaron wg. Instrukcji na opakowaniu. Ugotować groszek, opłukać kiełki.

W dużej misce zmieszaj krewetki, makaron, groszek i kiełki. Polej 2 łyżkami (lub więcj-wg. uznania) stołowymi wietnamskiego dressingu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz