czwartek, 31 marca 2011

Krem z Zielonego Groszku

Sycąca zupa z dodatkiem pestek dyni i pasty olivkowej. Nie jest pracochłonna, kwestia tylko podgotowania składników i ich zmiksowania i voilà mamy pyszną zupę :) 

Składniki na 3 porcje:
- 250 g mrożonego zielonego groszku
- 3 ziemniaki
- 1 l wody 
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- garść pestek dyni
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Zagotować wodę w garnku, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i pokrojone ziemniaki w kostkę. Gotować przez ok 10 minut po czym dodać zielony groszek i całość gotować 7 minut, dodać oliwę oraz doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni uprażyć pestki dyni. Łyżeczką wybrać z zupy liście laurowe i ziele angielskie. Zupę zmiksować w blenderze. Podawać oproszoną pestkami dyni.
* Moja wersja jest z dodatkiem 1 łyżeczki pasty z czarnych olivek (przepis na blogu)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz