niedziela, 10 kwietnia 2011

Cesarska Letnia

Czyli nowa odsłona mojej ulubionej sałaty :) Tym razem o bardziej orzeźwiającym smaku za sprawą sosu jogurtowo-bazyliowego. Dodanie świeżej gruszki wraz z sosem nadało ciekawego smaku sałacie. Po raz kolejny szybko i smacznie. Polecam.


Składniki:
- połowa główki sałaty lodowej
- 1 filet z kurczaka
- świeży ogórek
- połowa świeżej gruszki
- dwie łyżki pestek dyni
- sól, oliwa z oliwek, pieprz, zioła prowansalskie

Składniki na sos:
- 1/3 opakowanie małego jogurtu naturalnego
- garść liści świeżej bazylii
- szczypta soli
- oregano suszone

Fileta pokroić w paski/kostkę, doprawić ziołami, solą oraz pieprzem. Mięso podsmażyć na 2 łyżkach oliwy.
Przygotować sos: jogurt przelać do kubka, bazylię drobno posiekać, dodać pozostałe przyprawy do jogurtu wraz z bazylią, całość wymieszać. Uprażyć na suchej i dobrze rozgrzanej patelni pestki dyni. Sałatę porwać do miski, dorzucić ogórka pokrojonego w plasterki. Całość polać sosem i dłońmi delikatnie wymieszać. Na wierzch położyć usmażonego fileta, gruszkę pokrojoną w plasterki i całość oprószyć uprażonymi i ostudzonymi pestkami dyni. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz