czwartek, 14 kwietnia 2011

Z Miłości Dla Miłości

Mus jabłuszkowy z płatkami czekolady do francuskich pierożków. Idealne połączenie jabłek, cynamonu i goździków z dodatkiem brązowego cukru. Postanowiłam przepis rozbić na dwie części, osobno przepis na mus i na pierożki.

Składniki:
- 6 jabłek
- 6 goździków
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
- pół szklanki wody
- 2 łyżki płatków z czekolady mlecznej

Jabłka obrać ze skórek i usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe cząstki. Wrzucić jabłka do garnka, posypać cukrem, dodać goździki i zalać wodą. Dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, do momentu aż część jabłek się zmieni w mus. Jeżeli chcemy go wykorzystać do wypieków dobrze jest gdy nie rozgotujemy całkowicie jabłek, gdy zostanie trochę całych części zaś jeżeli chcemy go wykorzystać np. do mięs, naleśników czy racuchów należy je dusić do momentu gdy się całkowicie rozgotują. Pod koniec duszenia dodać cynamon. Gdy mus ostygnie należy dodać płatki czekoladowe i wymieszać.
*Tak przygotowany cynamon możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku do 2 tygodni.




































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz