wtorek, 29 marca 2011

Spaghetti bolognese z czarnymi oliwkami

Banalne danie, ale bardzo smaczne :)

Składniki na 2-3 porcje
- 50 dag mielonego mięsa (ja użyłam z łopatki)
- makaron spaghetti ok 40 dag
- pomidory w puszce
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- garść liści bazylii
- czarne oliwki
- sól, pieprz, oliwa z oliwek, oregano

Makaron ugotować w osolonej wodzie z łyżka oliwy na al dente. W między czasie na patelni rozgrzać oliwę (ok 2 łyżki) i podsmażyć mięso z cebulą. Po 7 minutach dodać pomidory z puszki i koncentrat. Pomidory rozmiażdżyć. Dodać sól ,pieprz i wyciśnięte ząbki czosnku do smaku. Całość dusić przez ok 10 minut.  Na sam koniec dodać oliwki i posiekane listki bazylii. Makaron wyłożyć na talerz, nałożyć mięso z sosem i oprószyć suszonym oregano.

No to Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Hmm... a czerwone wino, bulion wrzywny, liść laurowy ot co popierdulka a nie bolognese i jeszcze te oliwki. Mieso pokrojone w paski takie widocze są na zdjęciu.
    Zmienic nazwe tego dania bo to nie ma nic wspólnego z sosem bolognese Ot Co

    OdpowiedzUsuń