sobota, 19 marca 2011

Śniadanie: puszysty omlet z zielonym groszkiem

Pierwsze śniadanie na blogu. Przepis jest moją interpretacją omleta, powinien być puszysty i lekki. Można podawać na słodko z dżemem, masłem czekoladowym, cukrem pudrem bądź na słono...i tutaj to już tylko kwestia na jaki dodatek mamy ochotę. A sekretem puszystego omleta jest ubita piana z białek :)

Składniki na 2 omlety:

- 3 jajka
- 200 ml mleka
- pół szklanki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 garści zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
- zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku

Ugotować groszek ok. 5 min. Oddzielić białka od żółtek. Ubić piane z białek. Do miski z żółtkami dodać mąkę, bułkę tartą, przyprawy, połowę mleka i wymieszać całość mikserem. Dodać pianę z białek, ponownie wymieszać mikserem. Dodać pozostałą część mleka i wymieszać. Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencje, ale gęstszą niż np. na ciasto naleśnikowe. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki. Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła i dodać trochę oliwy (przez co masło nie będzie się spalać). Na rozgrzany tłuszcz wlać połowę przygotowanego ciasta i rozsypać na powierzchni zielony groszek. Obsmażać z dwóch stron na złocisty kolor. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz