wtorek, 9 sierpnia 2011

Schab w Curry z Fasolką Szparagową i Słonecznikiem

Przeglądając moje posty z przepisami zauważyłam, że przede wszystkim moje potrawy są łatwe do wykonania i można je przyrządzić w krótkim czasie. W większości przypadku przepisów są to potrawy robione instynktownie więc czasem do końca nie jestem pewna co mi wyjdzie ;)

Dzisiaj danie lekkie ale sycące, do przygotowania w 20 min. Osobą, które lubią orientalną kuchnię na pewno posmakuje.

Składniki na 1 porcje:

- 2 cienkie plastry surowego schabu
- 200 g fasolki szparagowej (zielonej i żółtej)
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- rozmaryn (ja użyłam suszonego)
- sól
- pieprz świeżo mielony
- curry
- oliwa z oliwek

Schab pokroić w paski, przyprawić solą i pieprzem. Fasolkę opłukać i odciąć końcówki. Gotować ją przez 7 min. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wsypać pół łyżeczki curry oraz płaską łyżeczkę rozmarynu, wrzucić mięso i smażyć przez ok 7 min od czasu do czasu mieszając. Fasolkę odcedzić i wrzucić na patelnię z mięsem, dodać wyciśnięty czosnek i ziarna słonecznika- podsmażać na małym ogniu przez 5 min. Na sam koniec dodać natkę pietruszki.
* opcjonalnie można dodać ryż (najlepiej brązowy)

Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Fantastyczny przepis! Skorzystam z niego - i to jutro!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czekam na relacje po obiadową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja dziś próbuję, co prawda fasolkę mam zieloną-mrożoną całą paczkę, schabu też mam więcej to i słonecznika dam więcej :) zobaczymy jak to wyjdzie ... Magda

    OdpowiedzUsuń