czwartek, 11 sierpnia 2011

Kokardki pod Szpinakową Kołderką z Kurczakiem

Danie, które bardzo często pojawia się na moim talerzu mimo to dopiero teraz zagościło na blogu.
Szpinak obowiązkowo z dodatkiem śmietany i czosnku, a kurczak z smażony w ziołach prowansalskich.


Składniki na 1 porcję:

- 3 garści makaronu
- 1 mały filet z kurczaka
- 200 g szpinaku(ja użyłam mrożonego)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki śmietany 12%
- oliwa z oliwek
- sól morska gruboziarnista
- pieprz kolorowy
- zioła prowansalskie


Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy na al dente. Fileta pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, ziołami, następnie usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Szpinak rozmrozić i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Gdy szpinak się rozmrozi dodać posiekane/wyciśnięte ząbki czosnku, sól i śmietanę, całość dokładnie wymieszać i podsmażać jeszcze przez ok 3 min. Makaron odcedzić i wrzucić ponownie do garnka, dodać koperek i dokładnie wymieszać. Na talerz nałożyć najpierw makaron, następnie rozprowadzić szpinak i na wierzch nałożyć podsmażonego fileta.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz