sobota, 13 sierpnia 2011

Kakaowe Pieguski

Niemal, że wszystkie dostępne w sklepach ciasteczka zawierają wiele sztucznych/chemicznych dodatków począwszy od barwników, aromatów po środki zabezpieczające przed pleśnią. Już sama myśl, że tego typu łakocie mogą "siedzieć" w foliowych opakowaniach przez ponad pół roku działa na mnie zniechęcająco.

Dlatego też jestem za tym by ciasteczka robić samemu. Są łatwe do wykonania, ich zrobienie nie zajmuje dużo czasu i są znacznie smaczniejsze tym bardziej, że możemy je zjeść jeszcze ciepłe :) Dziś zamieszczam przepis na alternatywę dla sklepowych piegusków.... Kakaowe Pieguski Domowej Roboty

Składniki na 12 dużych ciasteczek 

- szklanka mąki
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki czekoladowych groszków
- 60 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka naturalnego kakao
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- aromat śmietankowy

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, czekoladowe groszki  i kakao całość wymieszać łyżką. Sypkie składniki wysypać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie w które wbić jajko, dodać masło i kilka kropel aromatu. Zagnieść ciasto by wszystkie składniki dokładnie się połączyły, ciasto nie powinno się wtedy lepić do rąk. W razie potrzeby można dodać 3 łyżki mleka. Ciasto rozwałkować wałkiem oprószonym mąką, na grubość ok 0,5 cm. Szklanką lub foremką wykrawać krążki. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i ułożyć ciasteczka.
Wstawić na środkowy poziom do piekarnika i piec przez 10 min.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz