środa, 17 sierpnia 2011

Smażony Ryż ze Świeżym Pomidorem

Lato to czas kiedy pomidory są najsmaczniejsze, pełne smakowitego aromatu i wdzięcznie czerwone. To czas kiedy mamy pewność, że nie jemy sztucznie wyhodowanego warzywa. Najlepsze oczywiście te nasze polskie, na to zawsze zwracam uwagę by nie kupować niemieckich czy holenderskich. Pomidory zawierają bardzo dużo karotenu, witaminy C,E, B1 i kwasu foliowego (cenny dla kobiet w ciąży). Są bogate w potas, sód i fosfor oraz likopen bardzo cenny przeciwutleniacz, który nadaje pomidorom ten piękny czerwony kolor.

• Kupując pomidory, wybierajmy te najbardziej wybarwione, z błyszczącą skórką. Zawierają one więcej beta-karotenu i likopenu.
• Enzym znajdujący się w ogórkach niszczy zawartą w pomidorach witaminę C, unikajmy więc sałatek pomidorowo-ogórkowych.


Dziś łatwe danie obiadowe gdzie prym wiedzie świeży pomidor- smażony ryż z pomidorami i kawałkami schabu. 


Składniki na 1 porcję
 - 1 pomidor
- połowa woreczka ryżu  
- garść posiekanej natki pietruszki 
- 2 cienkie plastry schabu bez kości 
- 2 ząbki czosnku 
- sól 
- pieprz 
- oliwa z oliwek 
- zioła prowansalskie 

Ryż zeszklić na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliw z oliwek. Po ok 4 min dodać 1,5 szklanki wody i szczyptę soli. Dusić do momentu wyparowania wody, jeżeli po odparowaniu wody ryż będzie jeszcze twardy dolać jeszcze 150 ml. W między czasie na drugiej patelni usmażyć schab pokrojony w paski i doprawiony solą, pieprzem oraz ziołami. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, następni pokroić w kostkę. Gdy ryż już będzie miękki dodać pokrojonego pomidora, natkę oraz starte ząbki czosnku i smażyć jeszcze przez 3 min cały czas mieszając. Podawać z uprzednio usmażonym schabem * (opcjonalnie może to być również kurczak lub indyk).



1 komentarz:

  1. pyszny post... bede go sobie przypominać, gdy niedługo pomidory strwacą swój cudny smak i aromat... wspaniały blog! Do kolejnego zobaczenia, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń