sobota, 20 sierpnia 2011

Tarta cukiniowo-pietruszkowa z kurczakiem

Bardzo aromatyczna tarta na cieście francuskim. Z dodatkiem dużej ilości świeżej natki pietruszki oraz czosnku. Danie które możemy podać i na śniadanie, na obiad jak i kolacje ;) Smakuje na ciepło jak i na zimno.

Składniki: 
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 małe filety z kurczaka lub 1 duży
- 1 mały jogurt naturalny
- 200 ml śmietany 12%
- 1 jajko
- 120 g żółtego sera (ja użyłam edamskiego)
- 2 średnie cukinie
- pół pęczka natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- sól morska
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- oliwa z oliwek
- suszone oregano
- przyprawa do kurczaka

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Okrągłą formę do ciasta wysmarować oliwą, wyłożyć ciastem francuskim i ponakłuwać je widelcem (boczne ściany formy należy na ok 4 cm wysokości również wyłożyć ciastem). Wstawić do piekarnika na środkowy poziom na 10 min. W tym czasie cukinię pokroić w kostkę i smażyć na patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz szczyptą soli przez ok 8 min. Pod koniec smażenia dodać starte 2 ząbki czosnku. Ciasto wyciągnąć z piekarnika. Filety pokroić w kostkę i doprawić przyprawą do kurczaka, smażyć przez 5 min. W wysokim naczyniu połączyć jajko, jogurt, śmietanę, starty ser, posiekaną natkę pietruszki ze startymi 2 ząbkami czosnku. Całość dokładnie wymieszać. Dodać szczyptę soli i trochę pieprzu. Na upieczone uprzednio ciasto rozłożyć równomiernie cukinię i kurczaka, na wierzch rozprowadzić połączone jajko ze śmietaną, jogurtem itd. Wierzch oprószyć suszonym oregano i wstawić do piekarnika na 23 min zmniejszając temperaturę do 150 stopni.

Smacznego :)





2 komentarze:

  1. Bardzo lubię duże ilości pietruszki, więc bardzo by mi zasmakowała ta tatra :) Bardzo ciekawy blog
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie ostatnio ogarnęło cukiniowe szaleństwo.
    Tarta wygląda smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń