niedziela, 24 lipca 2011

Spaghetti Cukiniowe z Sosem Śmietanowo-Miętowym

Wyśmienite połączenie cukinii z sosem na bazie śmietany, świeżej mięty i czosnku, do tego ser camembert i szynka szwarcwaldzka :) Propozycja na obiad na upalny dzień lata.

Składniki na 3 porcje:

- 370 g makaronu spaghetti
- 1 krążek sera camembert
- 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 1 średnia cukinia
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki śmietany 12%
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- garść świeżych liści mięty
- czerwony pieprz
- oregano
- sól
- pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek. Cukinię pokroić w kostkę i smażyć przez ok 6 min. na patelni z dodatkiem 2 łyżek oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia dodać 2 starte ząbki czosnku i jogurt wymieszany ze śmietaną oraz drobno posiekaną mięte. Dodać sól i pieprz do smaku. Makaron odcedzić i wrzucić na patelnię z uprzednio przygotowanym sosem z cukinią. Całość podsmażyć na małym ogniu i dodać ser pokrojony w kostkę oraz 2 pozostałe ząbki czosnku starte na tarce o małych oczkach. Makaron nałożyć na głęboki talerz, powtykać między nitki szynkę pokrojoną w paski i oprószyć z wierzchu czerwonym pieprzem, listkami mięty i kilkoma kostkami camemberta.  

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz