wtorek, 26 lipca 2011

Kurkowe Risotto z Kurczakiem i Porem

Sezon na kurki w pełni, a więc dziś danie z ich udziałem. Przyjemnie rozgrzewające za sprawą zielonego pieprzu, takie risotto to idealna opcja na pochmurny deszczowy dzień.


Składniki na 2 porcje

- 1,5 woreczka ryży arborio
- 100 g świeżych kurek
- 1 mały por
- 1 duży filet z kurczaka (lub 2 mniejsze)
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki bulionu drobiowego (ja użyłam naturalnego nie z kostki)
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- zielony pieprz ziarnisty
- sól


Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić ziołami, pieprzem i solą. Podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Odstawić kurczaka do miseczki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i wsypać ryż, smażyć aż ryż się zeszkli 2-3 minuty. Wlać 0.5 szklanki gorącego bulionu, mieszać, aż ryż wchłonie cały płyn. Wrzucić do ryżu kurki. Dodać następne 0.5 szklanki bulionu, ponownie mieszać, aż ryż wchłonie płyn (czynność powtarzać, aż skończy się bulion). Dodać pora pokrojonego w krążki, sól, pieprz.Na koniec kiedy bulion całkowicie zostanie wchłonięty przez ryż wrzucić uprzednio usmażonego kurczaka, posiekaną natkę pietruszki oraz masło, całość dokładnie wymieszać.

* Dodatkowo wierzch można oprószyć tartym parmezanem

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz