sobota, 30 lipca 2011

Cynamonowe Placuszki z Morelami

Placuszki o przyjemnym rozgrzewającym aromacie będą stanowiły wyśmienite śniadanie w deszczowy poranek. Najlepiej smakują na ciepło.

Składniki (na ok. 12 placuszków)
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 3 morele
- olej rzepakowy

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Dodać żółtka jajek oraz mleko i wymieszać mikserem, jeżeli ciasto będzie zbyt sztywne dodać jeszcze trochę mleka. Morele pokroić w kostkę  i dodać do ciasta. W osobnej misce ubić na sztywno białka jajek i dodać je do ciasta delikatnie łącząc ręcznie za pomocą drewnianej łyżki. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i nakładać łyżką porcje ciasta formują placuszki. Obsmażać z dwóch stron na złoty kolor.
UWAGA: na etapie smażenia będzie nam przepięknie i słodko pachniało w mieszkaniu, co grozi ślinotokiem ;) 

* Podawać z sosem malinowym lub oprószone cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz