niedziela, 31 lipca 2011

Penne na Zielono- z pastą z bobu, szparagami, bakłażanem i kurczakiem

Okres lata lubię najbardziej nie tylko z uwagi na pogodę, ale i na ilość dostępnych, różnorodnych warzyw jak i owoców. W efekcie mamy większe możliwości kulinarne bo mrożonki to jednak nie to samo. Teraz sezon w pełni na bób. Potrawę tą przygotowałam już jakiś czas temu, ale zupełnie zapomniałam o tym zdjęciu.

Składniki na 1 porcję

- 1 szklanka makaronu penne
- połowa małego bakłażana
- 1 mały filet z kurczaka
- garść bobu
- 5 zielonych szparagów
- 4 łyżki pasty z bobu (przepis: tutaj)
- oliwa z oliwek
- oregano
- sól
- pieprz

Makaron ugotować na al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek (wraz z makaronem ugotujcie bób). * Jeżeli macie garnek  do gotowania na parze to na podstawie ugotujcie makaron, a na górnym garnku gotujcie na parze szparagi przekrojone na połówki przez 6 min. Jeżeli nie macie takiego garnka zróbcie to w zwykłym garnku, gotując szparagi w wodzie z dodatkiem szczypty cukru i soli. Fileta pokroić w kostkę i doprawić oregano, solą i pieprzem. Podsmażać na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Bakłażana pokroić w półksiężyce włożyć do cedzaka, posypać solą i odstawić na 10 min. by wyciekła z niego gorycz. Ugotowany makaron odcedzić i wsypać z powrotem do garnka, dodać pastę z bobu, dokładnie wymieszać i przykryć przykrywką. Bakłażana opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i usmażyć na patelni z dodatkiem 2 łyżek oliwy z oliwek. Usmażonego fileta, bakłażana, ugotowane szparagi i bób wymieszać razem z makaronem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz