poniedziałek, 23 maja 2011

Zapiekane Szparagi na Cieście Francuskim

Mój dzisiejszy pomysł na obiad. Szparagi zapiekane na cieście francuskim z szynką parmeńską. Wyrazisty smak szynki został zrównoważony delikatnymi w smaku szparagami, a dodanie świeżego koperku nadało daniu wiosennej świeżości. Danie dosyć kaloryczne, ale jeżeli tak bardzo się lubi jeść jak ja to nie zwraca się na takie sprawy uwagi ;)


Składniki: 

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 6 białych szparagów
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany
- połowa pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- suszone oregano


Obrane i przekrojone na pół szparagi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru przez 13 min. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto podzielić na  4 równe prostokąty.  Wyłożyć ciasto na blachę. Brzegi ciasta bardzo dokładnie zagiąć do środka, tworząc coś na wzór foremki dzięki czemu jajko nie wypłynie. Brzegi powinny mieć wysokość ok 2 cm. Na każdy kawałek ciasta położyć po 1 plasterku szynki. W misce roztrzepać jajka z dodatkiem śmietany, oliwy, 1/2 posiekanego koperku i startym ząbkiem czosnku. Szparagi odcedzić i ostudzić. Nakładać na ciasto po 3 połówki szparagów, oprószyć je oregano i zalać jajkiem. Wstawić do piekarnika na środkowy poziom i zapiekać ok. 15 min. do momentu gdy ciasto się zezłoci.

Smacznego :)








2 komentarze:

  1. Wspaniałe! Ja kalorii nie liczę, liczy się wyłącznie smak i przyjemność jedzenia:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń