niedziela, 15 maja 2011

Stek z karkówki w sosie śmietanowo ziołowym z marchewkowym purée

Marchewkowe purée jako alternatywa dla klasycznego ziemniaczanego. Dania mięsne z dodatkiem ziemniaczanym są jak dla mnie ciężko strawne, czuje się wtedy taka "napchana". Zaś obiad podany z dodatkiem marchewkowego purée zyskał na lekkości i większej zasobności w witaminy :)



Składniki na 2 porcje


- 2 steki z karkówki
- 5 marchewek
- pęczek zielonych szparagów
- natka pietruszki
- zioła prowansalskie
- tymianek suszony
- 7 listków bazylii
- 3 ząbki czosnku czosnek
- sól gruboziarnista
- świeżo zmielony pieprz
- 4 łyżki śmietany
- oliwa z oliwek


 Karkówkę oprószyć solą i pieprzem. W filiżance przygotować marynatę z oliwy, suszonych ziół, startego ząbka czosnku i posiekanej natki pietruszki. Wysmarować mięso marynatą i odstawić do lodówki na 30 min.
Marchewki obrać i przekroić większe na pół, szparagi umyć i odkroić 4 cm końcówki, wrzucić do wrzącej osolonej wody z dodatkiem oliwy. Gotować pod przykryciem ok 25 min. (szparagi wyjąć po 8 min) aż będą miękkie. Mięso oprószyć mąką z dwóch stron i obsmażyć na złocisty kolor na patelni z oliwą. Dodać 150 ml ciepłej wody i dusić pod przykryciem ok 15 min co jakiś czas obracając na drugą stronę. Dodać śmietanę i starty ząbek czosnku i dusić jeszcze bez przykrycia ok 6 min.
Odcedzić marchewkę i wrzucić do blendera, miksując na jednolitą masę z dodatkiem natki pietruszki i oliwy z oliwek. Smacznego



1 komentarz:

  1. Cudne kolory na talerzu! :)
    Całość prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń