niedziela, 15 maja 2011

Spaghetti brocoli z czerwonym pieprzem

Czyli pasta i basta ;) Spaghetti z sosem śmietanowym z brokułem i kawałkami schabu. Lubię dodawać do dań z brokułem nasiona kminku jak dla mnie jest to idealne połączenie. Czerwony pieprz lubię za jego odmienny smak od pozostałych pieprzów i jego  piękny kolor :)


Składniki na 3 porcje 

- opakowanie makaronu spaghetti
- połówa świeżego brokuła
- 2 cebule
- 3 porcje schabu
- pół szklanki śmietany 18%
- czerwony pieprz
- łyżeczka kimnku
- oliwa z oliwek
- sól, przyprawa do mięsa duszonego kamis

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy na al dente. W osobnym garnku ugotować w osolonej wodzie brokuła rozdzielonego na mniejsze różyczki (ok 15 min. ) Na patelni podsmażyć doprawiony solą i kamisem schab pokrojony w paski. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojona w plastry. Makaron odcedzić wrzucić na patelnię z mięsem, dodać różyczki ugotowanego brokuła i kminek ze szczyptą soli następnie wymieszać. Dodać śmietanę i chwilę podsmażyć mieszając do momentu obtoczenia wszystkich nitek przez śmietanę. Podawać danie oprószone czerwonym pieprzem. Smacznego :)



1 komentarz:

  1. trafiłysmy tu przez przypadek ale mysle ze zagościmy na dłuzej...
    Cudowny blog, wszytsko wygląda bardzo apetycznie!
    zapraszamy do siebie, mam nadzieje że znajdziesz u nas wiele ciekawych porad i inspiracji
    I niech nazwa Was nie zmyli, młoda mama też może dobrze gotować ;)
    www.aktywnemacierzynstwo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń