wtorek, 17 maja 2011

Muffiny jogurtowo-rabarbarowe

Rabarbar..... na myśl od razu przychodzi mi placek z rabarbarem i kruszonką :) U minie jednak kolejna odsłona muffinów zainspirowana przepisem z "Alicji w kuchni". Przepis lekko zmodyfikowany przez dodatek jogurtu naturalnego dzięki czemu muffiny zyskały na wilgotnym wnętrzu.

Składniki (na 12 muffinów): 


- 5 łodyk rabarbaru
- 80 g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 40 g roztopionej margaryny

Rabarbar pokroić w cząstki 3 cm i podsmażyć ok 3 min. na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 4 łyżkami wody. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Do miski przesiać mąkę i dodać pozostałe sypkie składniki. Dodać pozostałe mokre składniki i ostudzony rabarbar, całość wymieszać. Nakładać po 1,5 łyżki do każdej papilotki i piec w piekarniku przez ok 25 min. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz