niedziela, 8 maja 2011

Fusion salad

Kuchnia fusion jest niezwykle jak dla mnie ciekawa. Daje szeroki wachlarz kombinacji smakowych jak i estetycznych. Łączenie np. kuchni włoskiej z orientalną przy odpowiednim doborze składników może dać naprawdę fajne efekty. Jest trochę ryzykowna gdyż może nam wyjść coś kompletnie nie jadalnego ;) Moja dzisiejsza propozycja na fusion dish ocieka prostotą. Sałatka na wzór hawajski z dodatkiem dresingu orientalnego.

Składniki: 

-1/4 świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
- sałata lodowa
- 6 listków bazylii
- 1/3 czerwonej papryki
- połowa sera camembert

Dressing: 

- 2 cm startego imbiru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta suszonego oregano

Sałatę porwać w dłoniach do misy, dodać pokrojonego ananasa i paprykę pokrojoną w cienkie paski. Ser pokroić w trójkąty i dodać do warzyw. Dressing: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w słoiczku, polać sałatę. Na wierzch dodać listki bazylii. Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Bardzo fajna sałatka - lekka i kolorowa:)
    bardzo często robię zupełnie podobną

    pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń