sobota, 7 maja 2011

Muffiny straciatella

Moja kolejna wariacja na temat muffinów. Tym razem z kawałkami czekolady mlecznej i likierem toffi. Wierzch lekko chrupiący z miękkim środkiem. Idealne do popołudniowej kawy czy wieczornej herbaty.
Ciasta wystarczy na przygotowanie 12 muffinów.



Składniki: 

- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki białego cukru
- płaska łyżeczka soli
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 jajka
- 4 łyżki płatków czekoladowych
- 50 g roztopionego masła
- 5 łyżek likieru toffi

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wszystkie składniki suche wymieszać w misce. Wbić jajka, wlać likier i roztopione, ostudzone masło. Całość wymieszać drewnianą łyżką- niezbyt dokładnie. Nakładać po 1 i pół dużej łyżce ciasta do papierowych papilotek. Wierzch muffinów oprószyć brązowym cukrem. Piec przez ok 20 minut na środkowym poziomie. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz