niedziela, 1 maja 2011

Śniadanie: Sałatka włoska

Zdrowe i lekko strawne śniadanie. Dzięki zawartości białka w mozzarelli i tłuszczu z oliwy z oliwek na długo będziemy się czuć syci. Taką sałatkę również możemy podać na kolacje jak i jako dodatek do obiadu do dania drugiego.

Składniki:
- 3 plasterki mozzarelli
- 5 pomidorków sherry
- garść roszponki
- 6 czarnych oliwek
- 4 listki bazylii 
- 3  łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)
- przyprawa fit do sałatek
- łyżeczka soku z cytryny
- sól do smaku

Mozzarelle kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na 4 cząstki, oliwki na połówki. Roszponkę opłukać pod zimną wodą. Wszystkie składniki umieścić w misce i delikatnie wymieszać. Oliwę wymieszać z przyprawami i sokiem z cytryny, polać sałatkę i na wierzch rozsypać podarte listki bazylii. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Agnieszko! Wspaniała sałatka i piękne zdjęcie! Bardzo smakowicie u Ciebie - cieszę się, że tu trafiłam:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń