poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Muffiny cytrynowo-pomarańczowe

Coś do popołudniowej kawy i porannej herbaty :) Lubie muffiny za banalną prostotę przepisu, możliwość tworzenia różnorodnych wariacji smakowych na słodko jak i słono i za ten ich uroczy wygląd :) Przy okazji wypróbowałam nowe silikonowe foremki, które ostatnio mama kupiła. Do tej pory robiłam w papierowych papilotkach.

Składniki: 
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 100 g masła
- 1 brzoskwinia z puszki
- skórka otarta z jednej pomarańczy i cytryny
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia

Sypkie produkty wsypać do miski, masło roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Ostudzone masło wraz z jajkami dodać do miski z sypkimi składnikami, dodać startą skórkę z cytrusów i sok. Całość delikatnie i nie dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Brzoskwinię pokroić w kostkę. Przygotowane ciasto nakładać łyżką do foremek; ok 1,5  dużej łyżki na foremkę. Na koniec w foremce z ciastem umieścić po 1 cząstce brzoskwini. Piec w piekarniku przez ok 20 minut. Ostudzone muffiny posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz