Uwielbiam szpinak :) dla tego też postanowiłam zrobić mini pizze z blanszowanym szpinakiem. Skroplona oliwą z oliwek, idealna na kolacje. A co sprawia, że ta pizza jest taka wyjątkowa?? CIASTO. Lekkie, puszyste i rozwałkowane na cienki placek. Skoro jest to podstawa pizzy musi być naprawdę najlepsza :)
Składniki:
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 120 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
- 8 liści świeżego szpinaku
- czarnych oliwek
- kulka mozzarelli
- 1 mała cebula
- suszone oregano
- keczup
Drożdże rozpuścić w 650 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać wyrośnięte drożdże i oliwę oraz pozostałą ilość ciepłej wody. Wyrabiać ciasto do momentu kiedy już nie będzie się przyklejać do rąk, jeżeli będzie za wilgotne dodać jeszcze odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 min. W tym czasie blanszować szpinak w osolonej wodzie, cebule pokroić w piórka, mozzarellę w plastry. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 mniejsze kulki. Każdą rozwałkować na cienki okrągły placek na stolnicy podsypanej mąką. Rozłożyć na blaszce placki i posmarować je keczupem. Rozłożyć na każdym z nich cebulę i po 2 liście szpinaku. Na wierzch położyć po 2 plastry mozzarelli, oliwki i oprószyć oregano. Piec na środkowym poziomie przez 12 minut. Po wypieczeniu polać oliwą z oliwek.
Smacznego :)
Składniki:
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 120 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
- 8 liści świeżego szpinaku
- czarnych oliwek
- kulka mozzarelli
- 1 mała cebula
- suszone oregano
- keczup
Drożdże rozpuścić w 650 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać wyrośnięte drożdże i oliwę oraz pozostałą ilość ciepłej wody. Wyrabiać ciasto do momentu kiedy już nie będzie się przyklejać do rąk, jeżeli będzie za wilgotne dodać jeszcze odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 min. W tym czasie blanszować szpinak w osolonej wodzie, cebule pokroić w piórka, mozzarellę w plastry. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 mniejsze kulki. Każdą rozwałkować na cienki okrągły placek na stolnicy podsypanej mąką. Rozłożyć na blaszce placki i posmarować je keczupem. Rozłożyć na każdym z nich cebulę i po 2 liście szpinaku. Na wierzch położyć po 2 plastry mozzarelli, oliwki i oprószyć oregano. Piec na środkowym poziomie przez 12 minut. Po wypieczeniu polać oliwą z oliwek.
Smacznego :)
Ależ cudne! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSuper pizzetka!
OdpowiedzUsuń