poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Pieczony Kabaczek z Mieloną Wołowiną i Mozzarellą

Pamiętam jak byłam dzieckiem niemal, że w każdą niedziele w okresie lata mama przyrządzała na obiad nadziewanego kabaczka. W ogrodzie swego czasu rodzice uprawiali to warzywo, stąd też tak często gościł na naszym stole. W wersji mojej mamy był to kabaczek wegetariański ;) z ryżem, mielonym bobem i natką pietruszki, duszony w brytfannie z ziemniakami. Postanowiłam odświeżyć smak kabaczka przyrządzając go w nieco innej wersji z mieloną wołowiną, mozzarellą, natką pietruszki i odrobiną domowej roboty pesto.

Składniki na 2 porcje
- 1 nie duży kabaczek
- 35 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
- 1 duża cebula
- połowa pęczka natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- połowa kulki mozzarelli
- sól
- kolorowy pieprz świeżo mielony
- łyżka pesto

* dodatki: cukinia pieczona wraz z kabaczkiem lub gotowane ziemniaczki z masłem i koperkiem

Mięso podsmażyć na 2 łyżkach oliwy z oliwek wraz z cebulą pokrojoną w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez ok 7 min. Pod koniec dodać starte ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Kabaczka umyć i przekroić wzdłuż na połowę. Usunąć z wnętrza pestki łyżeczką. Wnętrze nasmarować pesto po 1 łyżeczce na 1 połówkę. Mozzarellę pokroić w drobna kostkę.
Wydrążone połówki kabaczka wypełnić usmażonym mięsem i mozzarellą. Włożyć je do żaroodpornego naczynia, wlać na dno 100 ml wody i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku na środkowym poziomie przez 35 min.

* do brytfanny można dodać również kawałki świeżej cukinii oprószonej oregano
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz