Sycąca, zdrowa i łatwa w przygotowaniu kolejna sałata. Bajecznie kolorowa. Danie na obiad jak i kolacje z dodatkiem świeżej i chrupiącej bagietki.
Składniki dla 2 osób:
- 1 mała sałata lodowa (lub połowa dużej)
- 3 świeże morele
- 20 szt. krewetek
- 10 pomidorków koktailowych
- 3 gałązki koperku
- garść ziaren słonecznika
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
Składniki dla 2 osób:
- 1 mała sałata lodowa (lub połowa dużej)
- 3 świeże morele
- 20 szt. krewetek
- 10 pomidorków koktailowych
- 3 gałązki koperku
- garść ziaren słonecznika
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- łyżka miodu
- sól, pieprz do smaku
Dressing: miód z 5 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny dokładnie wymieszać- ja do tego celu używam zawsze małych słoiczków po koncentracie, zakręcam i wstrząsam energicznie.
Sałatę porwać do misek, morele pokroić w półksiężyce. Krewetki podsmażyć na małym ogniu na patelni z rozgrzaną oliwą (ok 2 łyżek) z dodatkiem startych ząbków czosnku . Doprawić solą i pieprzem. Obsmażać po 2 min z dwóch stron, pod koniec smażenia dodać posiekany koperek. Ostudzić krewetki i w międzyczasie uprażyć na suchej patelni ziarna słonecznika. Do miski z sałata i morelami dodać krewetki oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodać dressing i całość delikatnie wymieszać. Wierzch oprószyć ziarnami słonecznika.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz