środa, 29 czerwca 2011

Śniadanie: Pancakesy z Sosem Malinowym

W okresie lata chyba nie istnieje wspanialsze śniadanie :) Pancakesy to słynne amerykańskie naleśniki podawane na śniadanie lub kolacje najczęściej z syropem klonowym. Są puszyste i sycące. U mnie dziś były z własnej roboty sosem malinowym.


Składniki na ok 8 nie dużych placków:

- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka (oddzielone żółtka od białek)
- 4 łyżki brązowego cukru
- olej rzepakowy
- opakowanie świeżych malin
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki amaretto
- 100 ml mleka

Opakowanie malinek (zostawić do dekoracji 10 malin) wsypać do wysokiego naczynia, dodać sok pomarańczowy i cukier. Całość zmiksować blenderem na jednolitą masę. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać do miski, dodać 2 łyżki cukru, 2 żółtka, amaretto i mleko następnie składniki połączyć mikserem na jednolitą masę. Do masy dodać ubite wcześniej białka, delikatnie i powoli ręcznie za pomocą drewnianej łyżki połączyć białka z ciastem. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem nakładać łyżką ciasto formują nie duże placuszki (tak aby zmieściły się 4 placki na dużą patelnię). Obsmażać na niezbyt dużym ogniu z dwóch stron na złocisty kolor po ok 2-3 min. Ułożyć na talerzu i polać wcześniej przygotowanym sosem malinowym.


Smacznego :)


1 komentarz: