czwartek, 9 czerwca 2011

Pomidorowe Risotto z Kurczakiem i Cukinią

Włoskie klimaty kulinarne po prostu uwielbiam :) A co jest sekretem dobrego risotto ?? MASEŁKO to dzięki niemu danie to uzyskuje tak aksamitny i wspaniały smak. Opcjonalnie można dodać pół kieliszka dobrego białego wina.

Składniki na 3 porcje:
- 2 nieduże filety z kurczaka
- 2,5 szklanki wody
- 2 woreczki  ryżu arborio
- 1 duża czerwona cebula
- 1 średnia cukinia
- puszka pomidorów z puszki
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku

Filety pokroić w kostkę i oprószyć solą, pieprzem oraz ziołami. Odstawić do lodówki na 20 min. Cukinię pokroić w plastry. Na patelni z rozgrzaną oliwą i 2 łyżkami masła uprażyć ryż przez ok 4 min. Dolać szklankę wody i posolić do smaku. Po odparowaniu wody dolać następną szklankę, od czasu do czasu mieszając po odparowaniu dodać połowę szklanki wody. Na drugiej patelni usmażyć filety pokrojone w kostkę. Do ryżu dodać pozostałe 2 łyżki masła i staranie połączyć. Dodać puszkę pomidorów, cukinię, cebulę pokrojoną w krążki, zioła i pieprz do smaku. Dusić całość przez 10 min. po czym dodać kurczaka i całość dokładnie wymieszać.

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz