W końcu truskawki doczekały się głównej roli w moim wypieku w tym roku ;) Dzisiaj placek drożdżowy z truskawkami idealny do herbaty i kawy.
Składniki:
- 150 dag umytych truskawek bez szypułek
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 50 g roztopionej margaryny
- 5 g drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- cukier waniliowy
W mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru i dwóch łyżek mąki, odstawić w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką na 15 min. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy i zwykły. Wbić jajka i wlać tłuszcz, miksować mikserem, dodać rozczyn drożdży i dalej miksować przez 5 min. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać do formy ciasto i równomiernie rozprowadzić. Truskawki poprzekrawać na połówki i umieścić w cieście równomiernie. Piec na środkowym poziomie przez 30-35 min.
Składniki:
- 150 dag umytych truskawek bez szypułek
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 50 g roztopionej margaryny
- 5 g drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- cukier waniliowy
W mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru i dwóch łyżek mąki, odstawić w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką na 15 min. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy i zwykły. Wbić jajka i wlać tłuszcz, miksować mikserem, dodać rozczyn drożdży i dalej miksować przez 5 min. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać do formy ciasto i równomiernie rozprowadzić. Truskawki poprzekrawać na połówki i umieścić w cieście równomiernie. Piec na środkowym poziomie przez 30-35 min.
pyszna truskawkowa premiera :)
OdpowiedzUsuń