środa, 25 maja 2011

Kawowe cupcake z kawałkami toblerone (BEZ DODATKU TŁUSZCZU)

Oto mój dzisiejszy spontaniczny i błyskawiczny przepis na przepyszny dodatek do kawy. Czas przygotowania ciasta to 8 min. z zegarkiem w ręku ;) Muszę przyznać, że to chyba najwspanialsze babeczki jakie do tej pory upiekłam, z chrupiącym wierzchem i co czyni je jeszcze wspanialszymi ?? ..... brak dodatku tłuszczu :)

Składniki na 7 papilotków:

- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 cząstki dużej białej czekolady toblerone
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/3 filiżanki zaparzonej, mocnej kawy

Zaparzyć kawę i odstawić do ostygnięcia. Czekoladę posiekać nożem, na niezbyt drobne cząstki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać suche składniki drewnianą łyżką. Dodać jajko, ostudzoną kawę i wymieszać mikserem na jednolitą masę (jeżeli ciasto jest zbyt zbite należy dodać 4-5 łyżek mleka). Po zakończonym miksowaniu wsypać czekoladę i delikatnie połączyć ja z ciastem. Nakładać do foremek po 1 dużej łyżce cista. Piec w piekarniku na środkowym poziomie przez 15-20 min.

=Prawdopodobnie najlepsze babeczki na świecie=

Smacznego ;)





2 komentarze:

  1. super przepis a babeczki kuszące :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! I piękne zdjęcia:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń