Pyszne i chrupiące placuszki. Alternatywa dla tłustych; smażonych na oleju placków. Czyli wersja light dla osób dbających o linię ;)
Składniki na (ok. 12 placków):
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- posiekana natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
Ziemniaki obrać i zetrzeć wraz z cebulą na tarce o dużych oczkach do miski. Dodać jajo, natkę, pieprz i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 200 st. Na balache wyłożona papierem do pieczenia nakładać łyżką starte ziemniaki i formować na nie duże placuszki. Piec przez ok 25 min.
P.S Placki należy posolić na koniec kiedy się upieką, w przeciwnym razie puściłyby zbyt dużo wody.
Składniki na (ok. 12 placków):
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- posiekana natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
Ziemniaki obrać i zetrzeć wraz z cebulą na tarce o dużych oczkach do miski. Dodać jajo, natkę, pieprz i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 200 st. Na balache wyłożona papierem do pieczenia nakładać łyżką starte ziemniaki i formować na nie duże placuszki. Piec przez ok 25 min.
P.S Placki należy posolić na koniec kiedy się upieką, w przeciwnym razie puściłyby zbyt dużo wody.
bardzo fajnie i dzieki za przepis nie moge jesc smazonego a placki lubie ;)
OdpowiedzUsuń