piątek, 9 września 2011

Zupa Cukiniowa

Wiele osób przyrządzając zupy robi je na jakiś kościach lub kostkach rosołowych. U mnie mój sposób gotowania wykształcił się w dużej mierze ze zdrowego-wegetariańskiego gotowania mojego taty.
Tak więc jeżeli zupa to bez dodatku kości, mięsa (pomijając rosół ;) oraz kostek rosołowych, jedynie sam smak i aromat warzyw plus przyprawy.
Dzisiejsza zupa właśnie taka jest, pełna warzyw, smacznych przypraw i z dużą ilością czosnku.

Składniki: 
- 2l wody
- 2 marchewki
- 2 zielone cukinie
- połowa pęczka natki pietruszki
- połowa selera lub jeden mały
- 3 średnie ziemniaki
- 2 łodygi od selera
- 4 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- płaska łyżka soli morskiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
- suszony rozmaryn
- szczypta curry

Wodę zagotować w garnku. Marchewki, seler i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. 1,5 cukinii pokroić w kostkę, a pozostałą połówkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekać. Gdy woda się zagotuje wrzucić marchew, seler i ziemniaki, dodać listki laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz połamaną łodygę selera. Gotować 15 min. Następnie dodać sól i 2 łyżki oliwy z oliwek i połowę posiekanej natki pietruszki. Gotować jeszcze ok 5 min po czym dodać pokrojoną w kostkę cukinię, startą cukinię, suszony rozmaryn, który należy rozetrzeć w dłoniach, curry, oraz pozostałą 1 łyżkę oliwy. Zmniejszyć ogień i gotować przez 6 min. Pod koniec gotowania dodać starte ząbki czosnku oraz pozostałą ilość natki pietruszki.

Smacznego



3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zupy - pełne warzywnego aromatu. Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do takich zup bez mięsa zawsze dodaję trochę masła, podkręca trochę smak i dodaje takiej "kremowości" ;-)

    OdpowiedzUsuń