czwartek, 1 września 2011

Ciasto Migdałowe z Malinami

W najbliższym czasie postaram się trochę wzbogacić bloga o przepisy na ciasta i rozmaite desery, więc pod koniec miesiąca może się spodziewać eksplozji cukierniczej na blogu ;)
Lubię popołudniu wypić kawę ze śmietanką, obowiązkowo musi być do niej jakies ciato, najlepiej własnej roboty :) Dziś przepis na pyszne ciasto migdałowe, pięknie pachnące malinami. Puszyste i lekko wilgotne. Polecam.


Składnik:
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 50 g margaryny o temp. pokojowej
- pół szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g płatków migdałowych
- 2 łyżki amaretto
- szklanka świeżych malin 

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Cukier, cukier waniliowy utrzeć z 3 żółtkami i 3 łyżkami mleka do momentu uzyskania jasnej jednolitej masy. W osobnej misce ubić pianę z białek. Do miski z uprzednio utartym cukrem i żółtkami dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, amaretto, pozostałe mleko i margarynę. Całość ucierać mikserem, jeżeli ciasto będzie się ciężko miksowało dodać jeszcze ok 5 łyżek mleka. Po zakończeniu miksowania dodać płatki migdałowe zostawiając trochę do posypania wierzchu, wymieszać drewnianą łyżką, następnie dodawać stopniowo pianę z białek delikatnymi ruchami łącząc z ciastem. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Ciasto przelać do formy i  rozłożyć równomiernie na cieście maliny. Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić na środkowy poziom do piekarnika. Piec przez 1 godzinę. Po upływie godziny zdjąć z ciasta folię, rozsypać pozostałe płatki migdałowe na wierzchu i piec jeszcze do momenty zarumienienia się wierzchu ciasta.



2 komentarze:

  1. Czekam w takim razie na inne słodkie smakowitości;) To ciacho wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  2. wizja eksplozji cukierniczej bardzo mi się podoba. jej przedsmak prezentuje się zachwycająco

    OdpowiedzUsuń