środa, 31 sierpnia 2011

Wykwintny Omlet z Migdałami i Oliwkami

Bardzo smaczne połączenie oliwek z płatkami migdałowymi na jajecznym omlecie, propozycja na śniadanie.
Dodanie migdałów nadało omletowi lekkiej wykwintności. Oliwki moim zdaniem będą wtedy tutaj pasowały jedynie czarne. Ewentualnie jeżeli ktoś ich nie lubi można dodać cukinię (uprzednio podsmażoną) lub np. grzyby kurki.

Składniki na 1 omlet: 
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki
- sól morska
- przyprawa fit up do sałatek
- 5 czarnych oliwek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- łyżeczka masła

Jedną łyżkę płatków migdałowych uprażyć na suchej patelni. Jajka wbić do wysokiego naczynia,  dodać szczyptę soli i fit up-a, mąkę, mleko i całość utrzepać trzepaczką. Wrzucić oliwki przekrojone na poł i wymieszać. Na suchej patelni z uprzednio uprażonymi płatkami migdałowymi dodać masło i roztopić, następnie wlać przygotowany płyn jajeczny. Smażyć omleta na małym ogniu z dwóch stron na złocisty kolor.
Wierzch oprószyć pozostałymi płatkami migdałowymi oraz dodatkowo można jeszcze posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Faktycznie, wykwintnie. :) Chciałabym, żeby ktoś mi zaserwował takie śniadanie. Koniecznie z duuuużą ilością pietruszki. :) Chyba podeślę KOMUŚ link z przepisem. :) Może się domyśli, o co mi chodzi. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to nie raz marze by moj luby chociaz prosta jajecznice mi przyzadzil na sniadanie, no ale to tylko marzenia bo potrafi zaserwowac mi kawe/herbate jedynie ;)

    OdpowiedzUsuń