poniedziałek, 24 stycznia 2011

Zapiekana Brukselka z Boczkiem w Beszamelu

Dziś brukselka otwiera pierwszy wpis z przepisem :)
Składniki: 
0,5 kg brukselki
15 dag boczku parzonego
starty żołty ser
Sos beszamelowy:
2 łyżeczki masła
1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Brukselkę gotować przez 15 min. w osolonej wodzie. Na patelni w międzyczasie podsmażyć boczek pokrojony w kostkę.  Rozgrzać piekarnik do 200 st. C Po odcedzeniu ugotowanej brukselki przygotować sos. Roztopić na patelni masło, dodać mąkę i energicznie łączyć składniki*. Gdy mąka wchłonie tłuszcz dodać mleko, mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy sos przyprawić. Wyłożyć ugotowaną brukselkę do żaroodpornej formy wraz z podsmażonym boczkiem. Rozprowadzić sos na całej powierzchni składników i posypać startym serem. Zapiekać ok 15 min. Smacznego :)
*Jeżeli sos będzie zbyt gęsty należy dolać jeszcze mleka





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz