środa, 31 sierpnia 2011

Wykwintny Omlet z Migdałami i Oliwkami

Bardzo smaczne połączenie oliwek z płatkami migdałowymi na jajecznym omlecie, propozycja na śniadanie.
Dodanie migdałów nadało omletowi lekkiej wykwintności. Oliwki moim zdaniem będą wtedy tutaj pasowały jedynie czarne. Ewentualnie jeżeli ktoś ich nie lubi można dodać cukinię (uprzednio podsmażoną) lub np. grzyby kurki.

Składniki na 1 omlet: 
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki
- sól morska
- przyprawa fit up do sałatek
- 5 czarnych oliwek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- łyżeczka masła

Jedną łyżkę płatków migdałowych uprażyć na suchej patelni. Jajka wbić do wysokiego naczynia,  dodać szczyptę soli i fit up-a, mąkę, mleko i całość utrzepać trzepaczką. Wrzucić oliwki przekrojone na poł i wymieszać. Na suchej patelni z uprzednio uprażonymi płatkami migdałowymi dodać masło i roztopić, następnie wlać przygotowany płyn jajeczny. Smażyć omleta na małym ogniu z dwóch stron na złocisty kolor.
Wierzch oprószyć pozostałymi płatkami migdałowymi oraz dodatkowo można jeszcze posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)




wtorek, 30 sierpnia 2011

Włoska Kanapka

Pierwsza kanapka na blogu. Pszenna bagietka z wędzonym łososiem, który świetnie współgra ze smakiem świeżego pesto oraz świeżą cebulką, a dla zrównoważenia smaku mozzarella. Bardzo smaczny wriant na śniadanie. Polecam :)


Składniki 
- 1 pszenne bagietka
- łyżeczka zielonego pesto
- 2 plastry mozzarelli
- wędzony łosoś
- 1/4 małej cebuli

Bagietkę rozciąć wzdłuż, jedną  połówkę posmarować pesto. Położyć plaster wędzonego łososia, mozzarellę oraz pokrojoną w piórka cebulę. Smacznego :)


poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Pieczony Kabaczek z Mieloną Wołowiną i Mozzarellą

Pamiętam jak byłam dzieckiem niemal, że w każdą niedziele w okresie lata mama przyrządzała na obiad nadziewanego kabaczka. W ogrodzie swego czasu rodzice uprawiali to warzywo, stąd też tak często gościł na naszym stole. W wersji mojej mamy był to kabaczek wegetariański ;) z ryżem, mielonym bobem i natką pietruszki, duszony w brytfannie z ziemniakami. Postanowiłam odświeżyć smak kabaczka przyrządzając go w nieco innej wersji z mieloną wołowiną, mozzarellą, natką pietruszki i odrobiną domowej roboty pesto.

Składniki na 2 porcje
- 1 nie duży kabaczek
- 35 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
- 1 duża cebula
- połowa pęczka natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- połowa kulki mozzarelli
- sól
- kolorowy pieprz świeżo mielony
- łyżka pesto

* dodatki: cukinia pieczona wraz z kabaczkiem lub gotowane ziemniaczki z masłem i koperkiem

Mięso podsmażyć na 2 łyżkach oliwy z oliwek wraz z cebulą pokrojoną w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez ok 7 min. Pod koniec dodać starte ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Kabaczka umyć i przekroić wzdłuż na połowę. Usunąć z wnętrza pestki łyżeczką. Wnętrze nasmarować pesto po 1 łyżeczce na 1 połówkę. Mozzarellę pokroić w drobna kostkę.
Wydrążone połówki kabaczka wypełnić usmażonym mięsem i mozzarellą. Włożyć je do żaroodpornego naczynia, wlać na dno 100 ml wody i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku na środkowym poziomie przez 35 min.

* do brytfanny można dodać również kawałki świeżej cukinii oprószonej oregano
Smacznego :)



środa, 24 sierpnia 2011

Słów kilka o kupowaniu oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek to jeden z produktów, który u mnie w kuchni jest zawsze. Używam jej do smażenia, pieczenia czy jedzenia na zimno-surowo. Dlatego dziś postanowiłam zrobić post-poradnik na temat kupowania oliwy z oliwek.


Stojąc w sklepie przed regałami z oliwą z oliwek można nie raz ogłupieć, tak duży wybór... którą kupić ?? Producenci często nas kuszą ozdobną butelką, "wybarwionym" opisem na temat ich oliwek pochodzących ze słonecznej wspaniałej Italii, aromatem czosnku, bazylii.
Część producentów proponuje oliwę w plastikowej butelce, większość jest jednak w szklanej, zdarzają się i puszki. Ponadto można wybierać pomiędzy oliwami z Hiszpanii, Grecji czy Włoch dostępnych w całej gamie pojemności od 250 ml do 5 L. 

Zacznę najpierw od rodzaju oliwy
Występują 3 rodzaje: 

1) extra vergin- to najwyższej jakości oliwa, która uzyskiwana jest wyłącznie przy pomocy środków mechanicznych bez dodatku środków chemicznych. Kwasowość tej oliwy nie może być wyższa niż 0,8% (określana jest ona w warunkach laboratoryjnych). Jest to najbardziej wartościowa oliwa pod względem konsumpcyjnym i zdrowotnym. Zawiera bardzo dużo witaminy E i niweluje w organizmie zły cholesterol. Dla tego też oliwy extra vergin najlepiej używać tylko do jedzenia na surowo, jako dodatek do sałatek, sosów itd.

2) Sansa=Pomace=Oliwa z wytłoczyn oliwek- oliwa gorszej jakości, jest pozyskiwana z pozostałości po tłoczeniu oliwy extra vergin. Przy pomocy odpowiednich środków chemicznych ekstrahuje się oliwę i poddaje następnie rafinacji. Taką oliwę najlepiej stosować do pieczenia i smażenia, nie posiada ona tak znaczących składników jak extra vergin (jedzona na zimno)


3) Oliwa z oliwek rafinowana= Pure- jest to oliwa, która w wyniku stwierdzenia zbyt wysokiej kwasowości i wad organoleptycznych nie mogła zostać zakwalifikowana do oliwy extra vergin, to oliwa która musiała zostać poddana rafinacji i tym samym została pozbawiona wielu cennych składników oliwy extra vergin. Polecana do smażenia i duszenia, nie do jedzenia na zimno-surowo.

Często na etykietach dobrej oliwy z oliwek można zauważyć skróty: DOP i IGP. Są to certyfikaty przyznawane oliwą pochodzącym z określonych regionów i odznaczające się szczególnymi walorami smakowymi. Są to oznaczenia dające gwarancje najwyższej jakości oliwy z oliwek extra vergin.

Ponadto oliwa jako tłuszcz jest wrażliwa na światło. Dlatego też należy wybierać jedynie te w ciemnych butelkach, najlepiej szklanych, opakowania typu PET mogą nieco zaburzać oryginalny smak oliwy z oliwek extra vergin. W domu przechowujmy ją w ciemnym i chłodnym miejscu.

Oliwy z oliwek extra vergine przeważnie posiadają od 18-24 miesięcy przydatności do spożycia, należy mieć jednak świadomość, iż jest najcenniejsza w pierwszych miesiącach od produkcji.

Często producenci stosują celowo nie prawidłowe określenia bazując na niewiedzy konsumentów  umieszczając na butelkach informacje o tym, iż ich oliwa z oliwek nie zawiera cholesterolu. Żaden tłuszcz roślinny nie zawiera cholesterolu jedynie zwierzęce tłuszcze.

sobota, 20 sierpnia 2011

Tarta cukiniowo-pietruszkowa z kurczakiem

Bardzo aromatyczna tarta na cieście francuskim. Z dodatkiem dużej ilości świeżej natki pietruszki oraz czosnku. Danie które możemy podać i na śniadanie, na obiad jak i kolacje ;) Smakuje na ciepło jak i na zimno.

Składniki: 
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 małe filety z kurczaka lub 1 duży
- 1 mały jogurt naturalny
- 200 ml śmietany 12%
- 1 jajko
- 120 g żółtego sera (ja użyłam edamskiego)
- 2 średnie cukinie
- pół pęczka natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- sól morska
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- oliwa z oliwek
- suszone oregano
- przyprawa do kurczaka

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Okrągłą formę do ciasta wysmarować oliwą, wyłożyć ciastem francuskim i ponakłuwać je widelcem (boczne ściany formy należy na ok 4 cm wysokości również wyłożyć ciastem). Wstawić do piekarnika na środkowy poziom na 10 min. W tym czasie cukinię pokroić w kostkę i smażyć na patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz szczyptą soli przez ok 8 min. Pod koniec smażenia dodać starte 2 ząbki czosnku. Ciasto wyciągnąć z piekarnika. Filety pokroić w kostkę i doprawić przyprawą do kurczaka, smażyć przez 5 min. W wysokim naczyniu połączyć jajko, jogurt, śmietanę, starty ser, posiekaną natkę pietruszki ze startymi 2 ząbkami czosnku. Całość dokładnie wymieszać. Dodać szczyptę soli i trochę pieprzu. Na upieczone uprzednio ciasto rozłożyć równomiernie cukinię i kurczaka, na wierzch rozprowadzić połączone jajko ze śmietaną, jogurtem itd. Wierzch oprószyć suszonym oregano i wstawić do piekarnika na 23 min zmniejszając temperaturę do 150 stopni.

Smacznego :)





środa, 17 sierpnia 2011

Smażony Ryż ze Świeżym Pomidorem

Lato to czas kiedy pomidory są najsmaczniejsze, pełne smakowitego aromatu i wdzięcznie czerwone. To czas kiedy mamy pewność, że nie jemy sztucznie wyhodowanego warzywa. Najlepsze oczywiście te nasze polskie, na to zawsze zwracam uwagę by nie kupować niemieckich czy holenderskich. Pomidory zawierają bardzo dużo karotenu, witaminy C,E, B1 i kwasu foliowego (cenny dla kobiet w ciąży). Są bogate w potas, sód i fosfor oraz likopen bardzo cenny przeciwutleniacz, który nadaje pomidorom ten piękny czerwony kolor.

• Kupując pomidory, wybierajmy te najbardziej wybarwione, z błyszczącą skórką. Zawierają one więcej beta-karotenu i likopenu.
• Enzym znajdujący się w ogórkach niszczy zawartą w pomidorach witaminę C, unikajmy więc sałatek pomidorowo-ogórkowych.


Dziś łatwe danie obiadowe gdzie prym wiedzie świeży pomidor- smażony ryż z pomidorami i kawałkami schabu. 


Składniki na 1 porcję
 - 1 pomidor
- połowa woreczka ryżu  
- garść posiekanej natki pietruszki 
- 2 cienkie plastry schabu bez kości 
- 2 ząbki czosnku 
- sól 
- pieprz 
- oliwa z oliwek 
- zioła prowansalskie 

Ryż zeszklić na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliw z oliwek. Po ok 4 min dodać 1,5 szklanki wody i szczyptę soli. Dusić do momentu wyparowania wody, jeżeli po odparowaniu wody ryż będzie jeszcze twardy dolać jeszcze 150 ml. W między czasie na drugiej patelni usmażyć schab pokrojony w paski i doprawiony solą, pieprzem oraz ziołami. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, następni pokroić w kostkę. Gdy ryż już będzie miękki dodać pokrojonego pomidora, natkę oraz starte ząbki czosnku i smażyć jeszcze przez 3 min cały czas mieszając. Podawać z uprzednio usmażonym schabem * (opcjonalnie może to być również kurczak lub indyk).



wtorek, 16 sierpnia 2011

Szarlotka Doskonała

Jak do tej pory najlepsza szarlotka jaką zrobiłam :) Na bazie ciasta kruchego, według przepisu z "Kwestii Smaku" nieco prze zemnie zmodyfikowana.  Najsmaczniejsza jeszcze ciepła i na drugi dzień za sprawią wilgotnienia ciasta. Była tak smaczny, że cała blacha poszła w jedno popołudnie :)

Zdecydowanie za mało u mnie na blogu przepisów na ciasta, trzeba będzie to zmienić ;)

Składniki:
- 3 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna)
- 3 jajka
- kisiel cytrynowy 

Jabłka
- 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
- około 12 łyżeczek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 -10 dag rodzynek
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu 

 Obrane jabłka pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Wrzucić do garnka i dusić ze wszystkimi składnikami wymienionymi w "Jabłka". Dusić tak aby jabłka się nie rozpadły przez ok 10 min. 
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać 3/4 szklanki cukru, masło i cukier waniliowy. Wszystko drobno posiekać nożem i dodać 2 żółtka i jedno całe jajko. Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części, zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 20 min. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. 
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo 1/4 szklanki cukru, pod koniec dodać opakowanie kisielu i miksować jeszcze przez 1 min. Prostokątną formę do ciasta wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Z jednej części ciasta rozwałkować na oprószonym blacie mąką prostokąt pasujący do naszej formy. Przenieść za pomocą wałka na blaszkę (jeżeli nam się rozerwie wystarczy je dolepić palcami w formie. Rozprowadzić uprzednio uduszone jabłka, na jabłka rozprowadzić pianę z białek i kisielu. 
Z drugiej porcji ciasta rozwałkować prostokąt i rozłożyć na pianie z białek. Ciasto po nakłuwać wykałaczką. Wstawić do piekarnika na środkowy poziom i piec przez 50 min. Po upieczeniu posypać za pomocą sitka cukrem pudrem. 


Smacznego :)









niedziela, 14 sierpnia 2011

Sałata Lodowa z Kurczakiem i Mozzarellą

Propozycja na obiad lub kolację. Łatwa i szybka do przygotowania. Z dodatkiem sosu na bazie jogurtu z dodatkiem soku z pomarańczy.

Składniki na 2 porcje

- 1 nie duża główka sałaty lodowej
- 1 duży filet z kurczaka
- 1 kulka mozzarelli
- mały jogurt naturalny
- połówka pomarańczy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- garść pestek słonecznika
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz kolorowy
- oregano
- oliwa z oliwek
- przyprawa FIT UP do sałatek


Fileta pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem i oregano, usmażyć na rozgrzanej patelni z oliwą.
Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Jogurt połączyć z sokiem z pomarańczy i szczyptą pieprzu. Mozzarellę pokroić w małą kostkę. Sałatę porwać w dłoniach do miski, dodać koperek, przyprawę fit up, kurczaka i połączyć z jogurtem. Z wierzchu posypać uprażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego :)


sobota, 13 sierpnia 2011

Kakaowe Pieguski

Niemal, że wszystkie dostępne w sklepach ciasteczka zawierają wiele sztucznych/chemicznych dodatków począwszy od barwników, aromatów po środki zabezpieczające przed pleśnią. Już sama myśl, że tego typu łakocie mogą "siedzieć" w foliowych opakowaniach przez ponad pół roku działa na mnie zniechęcająco.

Dlatego też jestem za tym by ciasteczka robić samemu. Są łatwe do wykonania, ich zrobienie nie zajmuje dużo czasu i są znacznie smaczniejsze tym bardziej, że możemy je zjeść jeszcze ciepłe :) Dziś zamieszczam przepis na alternatywę dla sklepowych piegusków.... Kakaowe Pieguski Domowej Roboty

Składniki na 12 dużych ciasteczek 

- szklanka mąki
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki czekoladowych groszków
- 60 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka naturalnego kakao
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- aromat śmietankowy

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, czekoladowe groszki  i kakao całość wymieszać łyżką. Sypkie składniki wysypać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie w które wbić jajko, dodać masło i kilka kropel aromatu. Zagnieść ciasto by wszystkie składniki dokładnie się połączyły, ciasto nie powinno się wtedy lepić do rąk. W razie potrzeby można dodać 3 łyżki mleka. Ciasto rozwałkować wałkiem oprószonym mąką, na grubość ok 0,5 cm. Szklanką lub foremką wykrawać krążki. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i ułożyć ciasteczka.
Wstawić na środkowy poziom do piekarnika i piec przez 10 min.

Smacznego :)


czwartek, 11 sierpnia 2011

Kokardki pod Szpinakową Kołderką z Kurczakiem

Danie, które bardzo często pojawia się na moim talerzu mimo to dopiero teraz zagościło na blogu.
Szpinak obowiązkowo z dodatkiem śmietany i czosnku, a kurczak z smażony w ziołach prowansalskich.


Składniki na 1 porcję:

- 3 garści makaronu
- 1 mały filet z kurczaka
- 200 g szpinaku(ja użyłam mrożonego)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki śmietany 12%
- oliwa z oliwek
- sól morska gruboziarnista
- pieprz kolorowy
- zioła prowansalskie


Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy na al dente. Fileta pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, ziołami, następnie usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Szpinak rozmrozić i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Gdy szpinak się rozmrozi dodać posiekane/wyciśnięte ząbki czosnku, sól i śmietanę, całość dokładnie wymieszać i podsmażać jeszcze przez ok 3 min. Makaron odcedzić i wrzucić ponownie do garnka, dodać koperek i dokładnie wymieszać. Na talerz nałożyć najpierw makaron, następnie rozprowadzić szpinak i na wierzch nałożyć podsmażonego fileta.

Smacznego :)


wtorek, 9 sierpnia 2011

Schab w Curry z Fasolką Szparagową i Słonecznikiem

Przeglądając moje posty z przepisami zauważyłam, że przede wszystkim moje potrawy są łatwe do wykonania i można je przyrządzić w krótkim czasie. W większości przypadku przepisów są to potrawy robione instynktownie więc czasem do końca nie jestem pewna co mi wyjdzie ;)

Dzisiaj danie lekkie ale sycące, do przygotowania w 20 min. Osobą, które lubią orientalną kuchnię na pewno posmakuje.

Składniki na 1 porcje:

- 2 cienkie plastry surowego schabu
- 200 g fasolki szparagowej (zielonej i żółtej)
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- rozmaryn (ja użyłam suszonego)
- sól
- pieprz świeżo mielony
- curry
- oliwa z oliwek

Schab pokroić w paski, przyprawić solą i pieprzem. Fasolkę opłukać i odciąć końcówki. Gotować ją przez 7 min. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wsypać pół łyżeczki curry oraz płaską łyżeczkę rozmarynu, wrzucić mięso i smażyć przez ok 7 min od czasu do czasu mieszając. Fasolkę odcedzić i wrzucić na patelnię z mięsem, dodać wyciśnięty czosnek i ziarna słonecznika- podsmażać na małym ogniu przez 5 min. Na sam koniec dodać natkę pietruszki.
* opcjonalnie można dodać ryż (najlepiej brązowy)

Smacznego :)



sobota, 6 sierpnia 2011

Spaghetti z Kurkami i Krewetkami

Danie do przygotowania w 15 min, które zaspokoi nasz głód na większą część dnia. Smaczne i sycące.
Świetnie się tutaj komponuje przyprawa do dań z makaronów fit up, zaś natka pietruszki dodaje daniu lekkości i świeżości. Polecam


Składniki na 1 porcje:

- porcja makaronu spaghetti
- 8 krewetek
- garść kurek
- pół pęczka natki poietruszki drobno posiekanej
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- przyprawa do dań z makaronów FIT UP
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego

  Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy na al dente.  Kurki umyć, większe przekroić na połówki i osuszyć papierowym ręcznikiem.  Wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą i oprószyć solą. Kurki podlać 50ml wody i dusić przez ok 6 min. Następnie zmniejszyć ogień i wrzucić krewetki na patelnię, zetrzeć ząbki czosnku na krewetki, oprószyć solą i pieprzem. Krewetki obsmażać z dwóch stron po 2 min. Makaron odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka, dodać jogurt i natkę pietruszki- dokładnie wymieszać. Dodać usmażone krewtki z kurkami i posypać łyżeczką przyprawy fit up-wymieszać.


Smacznego :)


piątek, 5 sierpnia 2011

Zielona Pasta z Bobu

Wspaniale się komponuje z makaronami oraz drobiem. Ma piękny kolor i jest bardzo smaczna.
Zamkniętą w słoiczku można przechowywać w lodówce do 4 dni.

Składniki: 

- 1,5 szklanki opłukanego, świeżego bobu
- garś liści bazylii
- szczypta morskiej soli grubo ziarnistej
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 5 łyżek oliwy extra vergin
- szczypta majeranku

Bób ugotować w osolonej wodzie przez 7 min. Odcedzić i obrać z łupinek. Wszystkie składniki wraz z bobem miksować blender na jednolitą pastę.