Bardzo smaczne połączenie oliwek z płatkami migdałowymi na jajecznym omlecie, propozycja na śniadanie.
Dodanie migdałów nadało omletowi lekkiej wykwintności. Oliwki moim zdaniem będą wtedy tutaj pasowały jedynie czarne. Ewentualnie jeżeli ktoś ich nie lubi można dodać cukinię (uprzednio podsmażoną) lub np. grzyby kurki.
Składniki na 1 omlet:
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki
- sól morska
- przyprawa fit up do sałatek
- 5 czarnych oliwek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- łyżeczka masła
Jedną łyżkę płatków migdałowych uprażyć na suchej patelni. Jajka wbić do wysokiego naczynia, dodać szczyptę soli i fit up-a, mąkę, mleko i całość utrzepać trzepaczką. Wrzucić oliwki przekrojone na poł i wymieszać. Na suchej patelni z uprzednio uprażonymi płatkami migdałowymi dodać masło i roztopić, następnie wlać przygotowany płyn jajeczny. Smażyć omleta na małym ogniu z dwóch stron na złocisty kolor.
Wierzch oprószyć pozostałymi płatkami migdałowymi oraz dodatkowo można jeszcze posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Dodanie migdałów nadało omletowi lekkiej wykwintności. Oliwki moim zdaniem będą wtedy tutaj pasowały jedynie czarne. Ewentualnie jeżeli ktoś ich nie lubi można dodać cukinię (uprzednio podsmażoną) lub np. grzyby kurki.
Składniki na 1 omlet:
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki
- sól morska
- przyprawa fit up do sałatek
- 5 czarnych oliwek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- łyżeczka masła
Jedną łyżkę płatków migdałowych uprażyć na suchej patelni. Jajka wbić do wysokiego naczynia, dodać szczyptę soli i fit up-a, mąkę, mleko i całość utrzepać trzepaczką. Wrzucić oliwki przekrojone na poł i wymieszać. Na suchej patelni z uprzednio uprażonymi płatkami migdałowymi dodać masło i roztopić, następnie wlać przygotowany płyn jajeczny. Smażyć omleta na małym ogniu z dwóch stron na złocisty kolor.
Wierzch oprószyć pozostałymi płatkami migdałowymi oraz dodatkowo można jeszcze posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)