poniedziałek, 30 maja 2011

Pochwała Prostoty czyli Koktajl Truskawkowy

Koktajl jogurtowo-truskawkowy bez zbędnych kombinacji bo czasem najprostsze rozwiązania są po prostu najlepsze. Mocno schłodzony będzie idealnie gasił pragnienie w upalne dni. Można nim zalać płatki śniadaniowe czy też polać naleśniki. Ja jednak wole w formie do picia. Szkoda tylko, że sezon na truskawki tak krótko trwa....


Składniki na 2 porcje:
- 700 g truskawek
- 1 jogurt naturalny
- łyżeczka brązowego cukru
- płatki czekoladowe do przyozdobienia

*Truskawki i jogurt przed przygotowaniem wstawić na 20 min do zamrażalnika.

Truskawki opłukać w zimnej wodzie, oderwać szypułki, wrzucić do wysokiego naczynia, dodać cukier i zalać jogurtem. Miksować blenderem do momentu zmiksowania wszystkich truskawek. Wierzch posypać płatkami czekolady. Smacznego :)




środa, 25 maja 2011

Kawowe cupcake z kawałkami toblerone (BEZ DODATKU TŁUSZCZU)

Oto mój dzisiejszy spontaniczny i błyskawiczny przepis na przepyszny dodatek do kawy. Czas przygotowania ciasta to 8 min. z zegarkiem w ręku ;) Muszę przyznać, że to chyba najwspanialsze babeczki jakie do tej pory upiekłam, z chrupiącym wierzchem i co czyni je jeszcze wspanialszymi ?? ..... brak dodatku tłuszczu :)

Składniki na 7 papilotków:

- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 cząstki dużej białej czekolady toblerone
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/3 filiżanki zaparzonej, mocnej kawy

Zaparzyć kawę i odstawić do ostygnięcia. Czekoladę posiekać nożem, na niezbyt drobne cząstki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać suche składniki drewnianą łyżką. Dodać jajko, ostudzoną kawę i wymieszać mikserem na jednolitą masę (jeżeli ciasto jest zbyt zbite należy dodać 4-5 łyżek mleka). Po zakończonym miksowaniu wsypać czekoladę i delikatnie połączyć ja z ciastem. Nakładać do foremek po 1 dużej łyżce cista. Piec w piekarniku na środkowym poziomie przez 15-20 min.

=Prawdopodobnie najlepsze babeczki na świecie=

Smacznego ;)





wtorek, 24 maja 2011

Stek z Karkówki w Koperkowo-Winnym Sosie na Szparagach

Karkówka jest jedną z moich ulubionych części mięsa. Dziś w nieco innej odsłonie za sprawą sosu. Dodałam białe półsłodkie wino do sosu dzięki czemu uzyskał on orzeźwiający smak. Mięso dusiłam w sosie i stało się wspaniale soczyste. Dodatek węglowodanowy zastąpiłam białymi szparagami i podsmażoną na oliwie gałązką pomidorków koktajlowych. 

Składniki na 1 porcje:

- 1 stek z karkówki
- 8 białych szparagów
- gałązka pomidorów koktajlowych
- 4 łyżki śmietany
- 150 ml wody
- 80 ml białego, półsłodkiego wina (ja użyłam włoskie Montecelli)
- 1 ząbek czosnku
- sól gruboziarnista
- mały pęczek koperku
- pół łyżeczki cukru
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka mąki


Mięso oprószyć solą, oregano i natrzeć startym ząbkiem czosnku. Obtoczyć  w mące i smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą. Obsmażyć z dwóch stron na złocisty kolor. Obrać szparagi i gotować przez 13 minut w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Drobno posiekać koperek, mięso podlać wodą, odczekać do momentu aż zawrze i wrzucić połowę posiekanego koperku. Po 5 min. dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać odrobinę startej gałki muszkatołowej. Dusić przez ok 8 min. Co kilka minut przewracać mięso na drugą stronę. Dodać wino i pozostałą cześć koperku. Odczekać aż alkohol odparuje- ok. 4 min. W tym czasie na osobnej patelni z rozgrzaną oliwą podsmażyć przez 5 min. gałązkę pomidorków. Na talerz wyłożyć odcedzone szparagi, na nie położyć mięso i polać sosem. Wierzch udekorować gałązką podsmażonych pomidorków.

Smacznego :)




poniedziałek, 23 maja 2011

Zapiekane Szparagi na Cieście Francuskim

Mój dzisiejszy pomysł na obiad. Szparagi zapiekane na cieście francuskim z szynką parmeńską. Wyrazisty smak szynki został zrównoważony delikatnymi w smaku szparagami, a dodanie świeżego koperku nadało daniu wiosennej świeżości. Danie dosyć kaloryczne, ale jeżeli tak bardzo się lubi jeść jak ja to nie zwraca się na takie sprawy uwagi ;)


Składniki: 

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 6 białych szparagów
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany
- połowa pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- suszone oregano


Obrane i przekrojone na pół szparagi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru przez 13 min. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto podzielić na  4 równe prostokąty.  Wyłożyć ciasto na blachę. Brzegi ciasta bardzo dokładnie zagiąć do środka, tworząc coś na wzór foremki dzięki czemu jajko nie wypłynie. Brzegi powinny mieć wysokość ok 2 cm. Na każdy kawałek ciasta położyć po 1 plasterku szynki. W misce roztrzepać jajka z dodatkiem śmietany, oliwy, 1/2 posiekanego koperku i startym ząbkiem czosnku. Szparagi odcedzić i ostudzić. Nakładać na ciasto po 3 połówki szparagów, oprószyć je oregano i zalać jajkiem. Wstawić do piekarnika na środkowy poziom i zapiekać ok. 15 min. do momentu gdy ciasto się zezłoci.

Smacznego :)








sobota, 21 maja 2011

Sałatka po Chłopsku

Nie raz z braku pomysłu na posiłek najzwyczajniej w świecie po omacku łącze ze sobą produkty jakie mam na wierzchu w lodówce. Na kolacje wymyślona prze zemnie sałatka po chłopsku. Kiełbaski pieprzowe ze świeżymi warzywami, imbirem i musztardą francuską. Taka sałatka na pewno zadowoli każdy męski żołądek ;)

Składniki: 

- 5 kiełbasek pieprzowych lub frankfurterek
- połowa główki sałaty lodowej
- połówka białej cebuli
- czerwona papryka
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka startego świeżego imbiru
- suszony majeranek 

Kiełbaski gotować przez 6 min. Sałatę porwać do miski, dodać cebulę pokrojoną w krążki i paprykę pokrojoną w kostkę. Musztardę połączyć z oliwą, startym imbirem i majerankiem. Kiełbaski pokroić w mniejsze cząstki, dodać do warzyw, całość polać dressingiem i delikatnie wymieszać. Podawać ze świeżym pieczywem.

Smacznego :)




piątek, 20 maja 2011

Mini Pizza ze Szpinakiem

Uwielbiam szpinak :) dla tego też postanowiłam zrobić mini pizze z blanszowanym szpinakiem. Skroplona oliwą z oliwek, idealna na kolacje. A co sprawia, że ta pizza jest taka wyjątkowa?? CIASTO. Lekkie, puszyste i rozwałkowane na cienki placek. Skoro jest to podstawa pizzy musi być naprawdę najlepsza :)

Składniki: 

Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 120 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1  łyżeczka soli 
  łyżeczka cukru 
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki:
- 8 liści świeżego szpinaku 
- czarnych oliwek 
- kulka mozzarelli 
- 1 mała cebula
- suszone oregano 
- keczup

Drożdże rozpuścić w 650 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać wyrośnięte drożdże i oliwę oraz pozostałą ilość ciepłej wody. Wyrabiać ciasto do momentu kiedy już nie będzie się przyklejać do rąk, jeżeli będzie za wilgotne dodać jeszcze odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 min. W tym czasie blanszować szpinak w osolonej wodzie, cebule pokroić w piórka, mozzarellę w plastry. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 mniejsze kulki. Każdą rozwałkować na cienki okrągły placek na stolnicy podsypanej mąką. Rozłożyć na blaszce placki i posmarować je keczupem. Rozłożyć na każdym z nich cebulę i po 2 liście szpinaku. Na wierzch położyć po 2 plastry mozzarelli, oliwki i oprószyć oregano. Piec na środkowym poziomie przez 12 minut. Po wypieczeniu polać oliwą z oliwek. 
Smacznego :) 







wtorek, 17 maja 2011

Muffiny jogurtowo-rabarbarowe

Rabarbar..... na myśl od razu przychodzi mi placek z rabarbarem i kruszonką :) U minie jednak kolejna odsłona muffinów zainspirowana przepisem z "Alicji w kuchni". Przepis lekko zmodyfikowany przez dodatek jogurtu naturalnego dzięki czemu muffiny zyskały na wilgotnym wnętrzu.

Składniki (na 12 muffinów): 


- 5 łodyk rabarbaru
- 80 g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 40 g roztopionej margaryny

Rabarbar pokroić w cząstki 3 cm i podsmażyć ok 3 min. na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 4 łyżkami wody. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Do miski przesiać mąkę i dodać pozostałe sypkie składniki. Dodać pozostałe mokre składniki i ostudzony rabarbar, całość wymieszać. Nakładać po 1,5 łyżki do każdej papilotki i piec w piekarniku przez ok 25 min. Smacznego :)


niedziela, 15 maja 2011

Spaghetti brocoli z czerwonym pieprzem

Czyli pasta i basta ;) Spaghetti z sosem śmietanowym z brokułem i kawałkami schabu. Lubię dodawać do dań z brokułem nasiona kminku jak dla mnie jest to idealne połączenie. Czerwony pieprz lubię za jego odmienny smak od pozostałych pieprzów i jego  piękny kolor :)


Składniki na 3 porcje 

- opakowanie makaronu spaghetti
- połówa świeżego brokuła
- 2 cebule
- 3 porcje schabu
- pół szklanki śmietany 18%
- czerwony pieprz
- łyżeczka kimnku
- oliwa z oliwek
- sól, przyprawa do mięsa duszonego kamis

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy na al dente. W osobnym garnku ugotować w osolonej wodzie brokuła rozdzielonego na mniejsze różyczki (ok 15 min. ) Na patelni podsmażyć doprawiony solą i kamisem schab pokrojony w paski. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojona w plastry. Makaron odcedzić wrzucić na patelnię z mięsem, dodać różyczki ugotowanego brokuła i kminek ze szczyptą soli następnie wymieszać. Dodać śmietanę i chwilę podsmażyć mieszając do momentu obtoczenia wszystkich nitek przez śmietanę. Podawać danie oprószone czerwonym pieprzem. Smacznego :)



Stek z karkówki w sosie śmietanowo ziołowym z marchewkowym purée

Marchewkowe purée jako alternatywa dla klasycznego ziemniaczanego. Dania mięsne z dodatkiem ziemniaczanym są jak dla mnie ciężko strawne, czuje się wtedy taka "napchana". Zaś obiad podany z dodatkiem marchewkowego purée zyskał na lekkości i większej zasobności w witaminy :)



Składniki na 2 porcje


- 2 steki z karkówki
- 5 marchewek
- pęczek zielonych szparagów
- natka pietruszki
- zioła prowansalskie
- tymianek suszony
- 7 listków bazylii
- 3 ząbki czosnku czosnek
- sól gruboziarnista
- świeżo zmielony pieprz
- 4 łyżki śmietany
- oliwa z oliwek


 Karkówkę oprószyć solą i pieprzem. W filiżance przygotować marynatę z oliwy, suszonych ziół, startego ząbka czosnku i posiekanej natki pietruszki. Wysmarować mięso marynatą i odstawić do lodówki na 30 min.
Marchewki obrać i przekroić większe na pół, szparagi umyć i odkroić 4 cm końcówki, wrzucić do wrzącej osolonej wody z dodatkiem oliwy. Gotować pod przykryciem ok 25 min. (szparagi wyjąć po 8 min) aż będą miękkie. Mięso oprószyć mąką z dwóch stron i obsmażyć na złocisty kolor na patelni z oliwą. Dodać 150 ml ciepłej wody i dusić pod przykryciem ok 15 min co jakiś czas obracając na drugą stronę. Dodać śmietanę i starty ząbek czosnku i dusić jeszcze bez przykrycia ok 6 min.
Odcedzić marchewkę i wrzucić do blendera, miksując na jednolitą masę z dodatkiem natki pietruszki i oliwy z oliwek. Smacznego



niedziela, 8 maja 2011

Fusion salad

Kuchnia fusion jest niezwykle jak dla mnie ciekawa. Daje szeroki wachlarz kombinacji smakowych jak i estetycznych. Łączenie np. kuchni włoskiej z orientalną przy odpowiednim doborze składników może dać naprawdę fajne efekty. Jest trochę ryzykowna gdyż może nam wyjść coś kompletnie nie jadalnego ;) Moja dzisiejsza propozycja na fusion dish ocieka prostotą. Sałatka na wzór hawajski z dodatkiem dresingu orientalnego.

Składniki: 

-1/4 świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
- sałata lodowa
- 6 listków bazylii
- 1/3 czerwonej papryki
- połowa sera camembert

Dressing: 

- 2 cm startego imbiru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta suszonego oregano

Sałatę porwać w dłoniach do misy, dodać pokrojonego ananasa i paprykę pokrojoną w cienkie paski. Ser pokroić w trójkąty i dodać do warzyw. Dressing: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w słoiczku, polać sałatę. Na wierzch dodać listki bazylii. Smacznego :)


sobota, 7 maja 2011

Muffiny straciatella

Moja kolejna wariacja na temat muffinów. Tym razem z kawałkami czekolady mlecznej i likierem toffi. Wierzch lekko chrupiący z miękkim środkiem. Idealne do popołudniowej kawy czy wieczornej herbaty.
Ciasta wystarczy na przygotowanie 12 muffinów.



Składniki: 

- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki białego cukru
- płaska łyżeczka soli
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 jajka
- 4 łyżki płatków czekoladowych
- 50 g roztopionego masła
- 5 łyżek likieru toffi

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wszystkie składniki suche wymieszać w misce. Wbić jajka, wlać likier i roztopione, ostudzone masło. Całość wymieszać drewnianą łyżką- niezbyt dokładnie. Nakładać po 1 i pół dużej łyżce ciasta do papierowych papilotek. Wierzch muffinów oprószyć brązowym cukrem. Piec przez ok 20 minut na środkowym poziomie. Smacznego :)


poniedziałek, 2 maja 2011

Spagetti z zieloną pastą i serem pleśniowym

Mój autorski przepis, którym jestem zachwycona. Danie wygląda prosto, a zarazem efektownie. Przepis na pastę zamieszczę osobno bo jest naprawdę godna uwagi.

Składniki:

- makaron spagetti
- zielona pasta
- ser camembert
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka masła
- oregano suszone

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy na al dente. Na patelni roztopić masło, makaron odcedzić i wrzucić na patelnie, podsmażać ok 3 min. Makaron dokładnie wymieszać z 2 łyżkami zielonej pasty, tak by wszystkie nitki pokryły się pastą. Na wierzch położyć pokrojony ser i oprószyć oregano. Smacznego :)








niedziela, 1 maja 2011

Pasta z avokado i bazylii

Pasta idealnie pasująca do makaronów i kanapek. Kolor jej jest niesamowity. Można ją przechowywać w słoiczku w lodówce do 5 dni, dzięki dodatkowi soku z cytryny nie brunatnieje.

Składniki: 

- połówka awokado
- 2 ząbki czosnku
- garść liści bazylii
- sok z połówki cytryny
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
- szczypta soli

Awokado obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Awokado, czosnek, bazylie i sól zmiksować w blenderze, pod koniec dodać oliwę. Do uzyskanej pasty dodać sok z cytryny i wymieszać dokładnie łyżeczką.

Śniadanie: Sałatka włoska

Zdrowe i lekko strawne śniadanie. Dzięki zawartości białka w mozzarelli i tłuszczu z oliwy z oliwek na długo będziemy się czuć syci. Taką sałatkę również możemy podać na kolacje jak i jako dodatek do obiadu do dania drugiego.

Składniki:
- 3 plasterki mozzarelli
- 5 pomidorków sherry
- garść roszponki
- 6 czarnych oliwek
- 4 listki bazylii 
- 3  łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)
- przyprawa fit do sałatek
- łyżeczka soku z cytryny
- sól do smaku

Mozzarelle kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na 4 cząstki, oliwki na połówki. Roszponkę opłukać pod zimną wodą. Wszystkie składniki umieścić w misce i delikatnie wymieszać. Oliwę wymieszać z przyprawami i sokiem z cytryny, polać sałatkę i na wierzch rozsypać podarte listki bazylii. Smacznego :)