niedziela, 20 lutego 2011

Croque Monsieur

 "Chrupiący pan" to szybka francuska przystawka. Idealne na śniadanie bądź kolacje, łatwe w przygotowaniu i sycące. Przepis na chrupiącego pana zrodził się w 1910 roku w jednej z paryskich kafejek. Jest też druga wersja Croque madame czyli  "chrupiąca pani" gdzie na wierzch kładzie się sadzone jajo. Najczęściej zajadają się tym studenciaki ;)


Składniki dla 2 osób:
- 4 kromki pieczywa (najlepiej tostowego)
- 2 plastry szynki
- starty żółty ser
- pół szklanki mleka 3,2 %
- świeżo zmielony pieprz

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski z serem wlać mleko i wymieszać (musi to być dość zwarta papka). Na blaszce rozłożyć 2 kromki i rozprowadzić po łyżce sera wymieszanego z mlekiem, posypać pieprzem i położyć po plasterku szynki, następnie na szynkę rozłożyć łyżkę sera i przykryć kromkami. Na wierzch rozprowadzić pozostałą część sera z mlekiem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do momentu aż ser się rozpuści.

Bon appetit!

wtorek, 8 lutego 2011

Casserole Po Hiszpańsku z Udek w Czerwonym Winie


Czyli danie jedno garnkowe.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- połowa puszki czerwonej fasoli
- pomidory koktailowe
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku 
- 100 ml czerwonego półwytrawnego wina
- 100 ml wody
- sól, pieprz, 3 liście laurowe, czerwona papryka w proszku (łyżka), rozmaryn
- 1 łyżeczka cukru

W garnku na małej ilości oliwy podsmażyć cebulę pokrojona w kostkę. Dodać cukier i podsmażać do momentu aż się skarmelizuje. Wrzucić udka, liście laurowe i zalać wodą. Przykryć i dusić przez 10min. Dodać koncentrat pomidorowy, starte ząbki czosnku, wino i przyprawy. Po 15 min. dodać fasolę i pomidorki przekrojone na połówki-dusić na małym ogniu 7 min.





wtorek, 1 lutego 2011

Krem Brokułowo Ziemniaczany

Składniki na ok 4 porcje:
- 1 brokuł
- 1 duża cebula
- 2 ziemniaki
- natka pietruszki
- ziele angielskie (6 ziaren)
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz

Zagotować w garnku ok 1,5 l wody. Wrzucić rozdzielony na mniejsze różyczki brokuł, przekrojoną cebulę na ćwiartki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodać ziele angielskie, starty na tarce ząbek czosnku i sól. Gotować przez ok 20 min. Dodać pieprz i zmiksować wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Podawać z posiekaną natką pietruszki. Można dodać uprażone na patelni ziarna słonecznika lub dyni i będzie bardziej wykwintnie ;) Samacznego